Anne Orderud Pausts stesønn, Jan Christian Paust, ble kjørt hardt av Veronica og Per Kristian Orderuds forsvarere i Nes herredsrett torsdag. Cato Schiøtz og Frode Sulland har under hele rettssaken forsøkte å flytte fokus bort fra ekteparet som mulige drapspersoner.

— Økonomisk motiv Privatetterforsker Harald Olsen, som er engasjert av Sulland, har opplyst at hans etterforskning viser at også en annen person på vitnelisten kan ha et økonomisk motiv for drapene i kårboligen.

I retten torsdag stilte ekteparet Orderuds forsvarere Jan Christian Paust en rekke spørsmål om hans økonomi, arveoppgjøret etter hans far og hans forhold til Anne Orderud Paust.

-Verdens dårligste forhold - I går fortalte din tidligere kamerat Tommy Næstby at han er sikker på at det var du som ringte Opplysningen 180 og varslet om drapene på Orderud gård, sa Sulland.

— Det kan ligne Tommy å si noe slikt. Jeg har aldri ringt 180 om noe sånt. Det høres ut som fri fantasi for meg, sa Paust.

— Din kamerat mener at du kan ha noe med trippeldrapene å gjøre, og Morten Rønneberg sier at du visste om drapene allerede lørdag før de ble kjent, sa Sulland.

— Jeg har ikke noe med disse drapene å gjøre. Min mor ringte og fortalte meg om dem søndagen da de tre ble funnet.

Irritert En tydelig irritert Paust mente at hans tidligere kamerat har løyet på flere punkter for retten. Blant annet mente han at kameraten ikke pratet sant da han fortalte at han ikke likte sin stemor.

— De første årene hadde jeg et noe anstrengt forhold til Anne, men de siste fem-seks årene hadde vi et helt greit forhold. Vi kom hverandre nærmere i tiden før min far døde.

— I avhør har du sagt at du hadde verdens dårligste forhold til Anne, sa Sulland.

— Forholdet mellom Anne og min far fikk en skjev start fordi hun ringte første gang hjem på mine foreldres bryllupsdag. Forholdet jeg hadde til henne da var kanskje ikke verdens dårligste, men det var anstrengt, sa Paust.

Overrasket over arvedokument Jan Christian Paust nektet også for at Anne Orderud Paust etter Per Pausts død presenterte et ferdig utfylt arveoppgjør for sine stesønner hvor det meste av ektemannens arv skulle gå til henne. Pausts kamerat har fortalte retten at Paust ble forbanna da han så dette dokumentet

— Jeg så ikke dette papiret før fredag etter trippeldrapene. Jeg ble ikke forbannet, men overrasket fordi det fordelte min fars arv på en helt annen måte enn han hadde bedt om under et møte med oss brødre og Anne i Risør.

— Hvorfor gikk du ikke i Annes begravelse, undret Sulland.

— Jeg orket ikke etter alt som var skjedd.

— Næstby fortalte i går at du ikke gikk i din stemors begravelse fordi du var imot at hun skulle bli gravlagt på samme sted som din far, spurte Sulland.

— Jeg hadde ikke noe imot at de to skulle bli gravlagt sammen, det virket helt naturlig, svarte Paust.NTB