Ramin-Osmundsen vil sette i gang en intern gransking etter påstander om grove feilvurderinger. Nordby sier at hele ledelsen i Utlendingsdirektoratet (UDI) hadde innsyn i saken i fjor høst.

– Fra flere hold synes jeg det kommer en utrolig lettvint historieskrivning på vanskelige beslutninger. Denne saken har vært gjennom hele ledergruppa i utallige variasjoner. Det gikk til og med brev fram og tilbake. Både min ledergruppe og departementet var informert om våre vurderinger i løpet av høsten, sier Nordby til NRK.

Ramin-Osmundsen, som har vært UDI-sjef siden 17. mars, var nestsjef under Nordby. Hun nekter for at hun var orientert om vedtaket.

– Praksisen som ble lagt til grunn, har aldri vært behandlet i ledergruppen. Den konkrete praksisen som ble ført, fikk jeg først vite om den 10. eller 13. mars, sier hun til NRK.

Mulla Krekars svigermor var blant de 182 irakerne som fikk opphold i strid med politiske retningslinjer.

Arbeids— og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) viser til Ramin-Osmundsens forsikringer om at hun ikke kjente til praksisnotatet som lå til grunn for vedtaket om å gi irakerne midlertidig opphold.

Morten Holm / SCANPIX