Hver gang du velger et passord på datamaskinen, forteller du hvem du er. Ubevisst velger de fleste av oss svært avslørende passord.

Ifølge en britisk undersøkelse, er det fire store kategorier. Hver har sin personlighetstype:

Hjemmekjære familiemennesker: 47 prosent av dem som ble undersøkt bruker sitt eget navn, kallenavn, navn på kjæresten, barn eller kjæledyr. Ifølge psykolog Helen Petrie, som har kommentert undersøkelsen, er dette oftest personer med sterke familiebånd som velger et passord fra noe som har stor følelsesmessig betydning for dem. Samtidig har de gjort data til en del av hverdagen.

Fanatiske beundrere: 32 prosent velger navn på popstjerner, fotballag eller tegneseriefigurer. De mest populære er David Beckham, Homer Simpson, Madonna og Keanu Reeves. Beundrerne er ofte yngre mennesker som velger passord som passer med livsstilen deres. Passordet er som regel innlysende når du kjenner personen.

Sex-fikserte drømmere: 11 prosent er svært selvopptatte på nettet. De velger ord som «sexy», «stud», «god» eller «godess». Ifølge psykologen er dette den type mennesker som alltid klarer å snu samtaleemnet til å dreie seg om sex. Både menn og kvinner velger slike passord.

Paranoide nerder: Kun 9 prosent av passordene er slik ekspertene mener de bør være; tilfeldige sammensettinger av små bokstaver, store bokstaver og tall. Ifølge psykologen er det nesten utelukkende de klassiske datanerdene som velger slike passord. Ofte har disse personene høy datasikkerhet, men lagrer lite informasjon som er spennende for andre enn dem selv.

— Passordene avslører mye om personligheten din. Mange mener underbevisst at passordet må vise essensen i livet for hver enkelt, mener psykolog Helen Petrie.

I alt 1200 personer var med i undersøkelsen som ble utført av den britiske internetttjenesteleverandøren CentralNic tidligere i sommer.