— Her må vi nok frem med skiftenøkkelen, sier tollinspektør Tom-Atle Mørk.

Tjuefem sekunder senere faller en grønn skiltplate i asfalten i Fredrik Meltzers gate. I dag må eieren av den blå varebilen ta den tunge og dyre veien til Statens vegvesen for å hente nye skilter.

— Slik går det når man kjører rundt med blå oblater på bilen, sier Mørk.

Glemske bilister

I går gikk fristen ut. Har du fortsatt ikke somlet deg til å betale årsavgiften, er du nå fritt vilt for klippeklare tollere og politimenn.

— Mange har betalt avgiften, men glemmer rett og slett å klistre på de nye oblatene, sier Arne Birger Nilsen, kontorsjef i Tollregion Vest-Norge.

En slik forglemmelse kan fort bli kostbar. Tollvesenet barberer daglig støtfangere både i Bergen og andre vestlandskommuner.

— Så langt i år har vi klippet 150 skilter. Det blir nok flere de neste dagene, sier Nilsen.

Dårlige betalere

Totalt er 11.521 biler begjært avskiltet bare i Bergen og omegnskommunene.

— Tallene er stabile, enkelte biler går igjen år etter år. Sannsynligvis er mange av dem ute av drift, sier avdelingsingeniør Noralf Berg i Vegdirektoratet.

I resten av Hordaland og Sogn og Fjordane står ytterligere 5707 kjøretøy på klippelisten.

— Hvorfor begjæres biler avskiltet?

— Det vanligste er at eierne ikke betaler årsavgiften, mangler forsikring eller ikke gjennomfører EU-kontroll, sier Berg.

Ifølge tollvesenet drøyer mange bilister i det lengste med å betale regningene.

— Det er cirka 260.000 kjøretøy i Hordaland. Normalt får syv prosent av eierne purring. Når fristen går ut, er det fortsatt ikke betalt avgift for fire prosent av kjøretøyene. Disse begjæres avskiltet, sier Arne Birger Nilsen.