For 17. gang arrangeres datapartyet «The Gathering» i Vikingskipet på Hamar. Her samles 5200 mennesker til en alternativ påskefeiring hvor spilling, konkurranser, foredrag og filmvisning står på programmet.

– Jeg har ikke tenkt å sove på et par døgn, sier Fredrich Lid Monslaup (17) fra Fyllingsdalen, som tyr til Red Bull for å holde seg våken.

Han er her for andre gang og har bestemt seg for å vende tilbake hver påske. Mest for å treffe nettvenner fra hele landet.

– Det er ekstremt hyggelig å møte mennesker man snakker med på nettet hele året. Det er kjekt på fjellet også, men der kan man jo dra hele vinteren, sier Monslaup.

Piratskipet

Bredbåndlinjen i Vikingskipet er superrask, og i år planlegger man å sette verdensrekord i høyeste internettforbindelse på dataparty. Hastigheten er på hele 5Gbit, eller 5000 Mbit. Til sammenligning har en vanlig husholdning nedlastningskapasitet på cirka 1Mbit.

For veldig mange er det nettopp muligheten til rask nedlastning av filmer og musikk som lokker dem inn i skipet.

– Jeg laster ned mye mens jeg er her. Alle gjør jo det. Jeg tenker ikke så mye på at det er ulovlig, sier Monslaup.

Fildelingsproblematikk blir tema for flere foredrag på datapartyet i morgen.

– Fredag blir en ren fildelingsdag. Det blir premiere på dokumentarfilmen «Urospredere» som handler om ulovlig fildeling. I tillegg kommer Eirik Solheim fra NRK Beta og grunnleggerne fra Pirate Bay, sier pressekontakt Simon Valvik.

Men arrangørene sier de ikke har kontroll på om det skjer ulovlig fildeling under arrangementet.

– Vi ønsker ikke å sensurere hva våre deltakere gjør, sier Valvik.

Verdensrekord i nerdesvømming

Nytt i år er at datapartyet tar sikte på å sette flere verdensrekorder.

– Vi skal prøve å sette rekord i plystring, det vil si at flest mulig plystrer samtidig. Dessuten skal vi se hvor mange vi klarer å samle i et badeland i nærheten, altså rekord i nerdesvømming, sier Valvik.

De fleste deltakerne er mellom 16 og 19 år, men noen er eldre. Den eldste i år er 54 år gammel. Arrangementet er sterkt guttedominert, bare 400 jenter er å finne i hallen. Mye sjekking blir det derfor ikke.

– De fleste jentene som er her, kommer sammen med typene sine, sier Monslaup.

For datanerdene blir det gjerne lite søvn og usunn livsstil i løpet av helgen. Derfor er det opprettet et eget deltakerombud.

– Hun passer på deltakerne og anbefaler dem som sovner over tastaturet om å få seg litt søvn. Hun deler også ut klemmer til dem som trenger det, sier pressekontakten.

ENDRE HOEL
Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX