– Ved hjelp av bombehund og teknikere kan vi avkrefte at det var en bombe, opplyste operativ uteleder ved politiet i Trondheim Roar Selvnes på en pressekonferanse på sykehuset.

20 pasienter ble evakuert da portører ved sykehuset fant en gjenstand på størrelse med en skoeske og et medfølgende trusselbrev på en dagligstue i sykehusets 6. etasje litt over klokka 7 søndag morgen.

Selvnes bekrefter at gjenstanden var formet som en bombe, med ledninger som stakk ut. Han ville ikke opplyse noe om teksten på det medfølgende trusselbrevet, men bekrefter at det var skrevet på norsk.

Etter at bombehunden hadde «sjekket ut» bomben, ble gjenstanden umiddelbart fjernet fra sykehuset, og taktisk og teknisk etterforskning skal nå prøve å finne ut hvordan den havnet på dagligstuen, og hvem som plasserte den der.

Alarm

Bombealarmen ved sykehuset i Trondheim gikk søndag morgen. En bombehund og flere politimenn ble fløyet med helikopter fra Oslo for å undersøke gjenstanden. Teamet med bombehund utgjør en nasjonal ressursgruppe som bare finnes i Oslo.

Viseadministrerende direktør ved St. Olavs Hospital, Gunnar Bovim, opplyste på pressekonferansen at sykehuset var i full drift under aksjonen, men at rundt 20 pasienter som befant seg rundt rommet der den bombelignende gjenstanden var plassert, ble evakuert til andre rom noe lenger unna.

Operasjonsstuene var i bruk og akuttavdelingen i full drift, men besøkende fikk ikke adgang til sykehuset, bortsett fra noen få som skulle besøke særlig syke pasienter.

Imponert

Bovim er imponert over at pasienter og ansatte tok situasjonen med det han betegner som «trøndersk ro». Han skrøt også over samarbeidet med politiet og uttrykte intens glede og lettelse over at det ble en fredelig løsning på situasjonen.

Sykehuset har aldri tidligere opplevd noe lignende.

Det var minst 100 pasienter ved sykehuset da den bombelignende gjenstanden ble oppdaget. Sykehusets interne beredskapsplan ble øyeblikkelig satt i verk og ekstra mannskaper innkalt.

Portører ved St.Olavs hospital i Trondheim fant en bombelignende gjenstand på avdeling B6 ortopeden i sjette etasje ved sjutiden søndag morgen. Bildet viser politiets bombeeksperter fra Oslo på vei inn i sykehuset. Foto Gier Otto Johansen/SCANPIX