Høyre trommet sammen til en solid markering til ære for sin ubestridte leder.

Erna Solberg fremstår for tiden som dronningen av kongerikets meningsmålinger.

Talerne roste henne opp i skyene for fremgangen. Både venner og motstanderen pekte på hennes utholdenhet og standhaftige strategi for å nå velgerne med kjernen i sitt budskap; mennesker – ikke milliarder.

Skravlete bergensere

Høyres nestleder, Jan Tore Sanner, var en av få talere som ga tilhørerne et snev av innblikk i hvordan personen Erna Solberg er å samarbeide med:

-To ting liker hun ikke; at folk kommer for sent på møter, det er en rettighet hun forbeholder seg selv, og hun liker ikke skravlete bergensere. De prater, prater og prater, sa Sanner.

Han sa også at Erna Solberg ikke bare er tålmodig, hun er også sta.

Flere av talerne, også Erna selv, roste ektemannen Sindre for utrettelig å stille opp på hjemmebane for en travel partileder.

Erna og Jens ligner hverandre

Statsminister Jens Stoltenberg «avslørte», under forutsetning av at et par hundre tilstedeværende ikke fortalte det til noen, at han og Erna er ganske like. For eksempel i å se skjønnheten budsjettbalansen.

Han roste også hennes evner som opposisjonspolitiker.

— Jeg synes du er blitt så god at du bør fortsette med det, sa han og gratulerte jubilanten med å overrekke henne en bok av faren Thorvald, og som han egenhendig hadde stjålet fra Aps bibliotek - fordi den var utsolgt i bokhandelen.

Rir flere hester

Siv Jensen inviterte Erna på hotellopphold og teambuilding i regi av Frp, og med KrF og V på lasset. Erna kommenterte gaven med å kalle den «en politisk finte». Så var da også applausen som ble Jensen til del meget måteholden.

Dagfinn Høybråten, KrF avtroppende leder, fortalte Erna at han har tre hester, men at han bare rir en om gangen, med henvisning til at høyrelederen helt konsekvent nekter å utelukke et regjeringssamarbeid med noe borgerlig parti, det være seg Frp eller KrF.

Lederen av fagforeningen Akademikerne, bergenseren Knut Aarbakke, minnet om, at det i 2013 er 17 år siden Norge hadde sin forrige kvinnelige statsminister og 78 år siden Bergen sist hadde en statsminister.

Tidligere partileder i Høyre, Kaci Kullmann Five, oppsummerte sitt syn på jubilanten:

— Erna er en no-nonsens-dame fra Bergen!