Plassen foran inngangen fra Grubbegata brukes vanligvis av regjeringens tjenestebiler, og den lille plassen er delvis avstengt med kjetting. Det er ingen annen form for sperring og ingen fysisk kontroll med hvem som får kjøre inn på plassen.

Politiet bekrefter overfor dagbladet.no at bilen, en Volkswagen Crafter, ble parkert bare noen meter fra inngangen til Høyblokken, som i tillegg til Statsministerens kontor også huser Justisdepartementet.

Hindret større katastrofe

Johan Christian Tandberg filmet i Regjeringskvartalet i minuttene etter bombeeksplosjonen klokken 15.26. På videoen synes et stort krater på flere meter i diameter rett utenfor inngangen til Høyblokken.

Trolig var det garasjeanlegget under som hindret en enda større katastrofe.

— Mye av sprengkraften gikk nedover. Det reddet mange menneskeliv og hindret enda større skader på bygningene, sier bombeekspert Per Nergaard i Norsk Folkehjelp til VG Nett.

Han sier at dersom underlaget hadde vært fast, ville effekten av eksplosjonen vært mye større.

Trolig gikk det kort tid fra bilen ble parkert ved Høyblokken til den kraftige bomben ble detonert.

Lunte

Nergaard tror at Breivik brukte en 75 centimeter lang lunte, som beskrevet i manuskriptet han la ut på internett like før, som han tente på.— Det betyr at han hadde ett minutt og 15 sekunder på å komme seg bort, sier Nergaard til VG Nett..

Ifølge NRK kan Breivik ha gått til parkeringsplassen på nordsiden av Regjeringskvartalet. Det uklart hva slags bil han kjørte bort i.

Ruten Breivik så tok er ikke klarlagt. Men ifølge vitneobservasjoner parkerte han bilen ved ferjeleiet på fastlandssiden ved Utøya klokken 16.40. Dette skal ha vært en Fiat Dublo, som er en liten varebil. Kjøreturen fra Oslo sentrum til ferjeleiet er litt over 40 kilometer og tar normalt rundt 40 til 45 minutter, avhengig av trafikken som vanligvis er større på fredager.