Både organisasjoner for hørselshemmede og menneskerettsorganisasjoner har fordømt parets handling som barbariske, skriver svenske Aftonbladet. Paret har nemlig nektet sin yngste sønn retten til høreapparat, et apparat som kunne gjort livet lettere for ham, og kanskje også kunne gitt gutten begrenset hørsel.

Døv donor

Historien startet da det lesbiske paret ønsket seg barn. Først forsøkte de å få en av sædbankene i USA til å skaffe sæd fra en døv donor. Ettersom begge kvinnene selv er døve var det viktig for dem å få et barn uten hørsel.

Men sædbankene nektet å skaffe en slik donor. Kvinnene søkte da opp en mannlig bekjent som hadde en familiehistorie av fem generasjoners døvhet.

Mannen donerte sæd til kvinnene, som ble brukt til å befrukte den ene av dem. Under svangerskapet uttalte den ene kvinnen, Sharon Duschesneau, at "det vil være en spesiell lykke for oss å få et døvt barn som oss selv.

Da det første barnet ble født, hadde hun mindre enn 5 prosent hørsel på begge ørene.

Da barn nummer to ble født, viste det seg imidlertid at dette barnet hadde fått mer hørsel til tross for at det ble brukt sæd fra samme donor.

Nektet høreapparat

Sønnen Gauvin kunne høre noe på venstre øre. Spesialister rådet da kvinnene til å gi gutten et lite høreapparat slik at han kanskje kan lære seg å snakke.

Men kvinnene sjokkerte både leger og organisasjoner for hørselshemmede ved totalt å nekte dette, skriver Aftonbladet.

— Dette er umenneskelig grusomhet. Kvinnene dømmer dette barnet til et livslangt handikap, sier doktor Lawrence Kass i Washington.

Nancy Rarus i de døves riksforbund i USA er enig med doktor Lawrence.

— Jeg kan ikke begripe dette. Hvorfor vil noen sette et handikappet barn til verden, spør hun.

Som å bestemme kjønn

Selv sier paret at kritikken er uberettiget. Ifølge kvinnene er det å bestemme om et barn skal høre eller ikke, samme sak som å bestemme kjønn på sitt eget barn.

De to tilhører en gruppe som ikke betrakter døvhet som en funksjonshemning. De vil at døve i stedet skal behandles som en kulturell identitetsgruppe, på samme måte som homoseksuelle.

På en egen nettside sier Duschesneau at sønnen Gauvin ikke har fått et handikap, men en gave.

— Vår baby kommer til å få gleden av fordelene som kommer av å være døv. Han kommer til å få oppleve verden på en annen måte, med bedre sanser for lukt, følelse og syn, skriver den nybakte moren.

(NTB)