Raskatastrofen i Lyngen har gått hardt innpå bygdesamfunnet, og midt oppe i sorgen spør de seg hvorfor ikke noe ble gjort før raskatastrofen. Hvorfor gikk ikke rasvarslene før det gikk menneskeliv i Lyngen. Ikke et varsel om snøskred ble sendt ut før ulykken. I dag evakueres bygder og veier stenges, sier Kaj Roger Kviteberg som representerer familien i Lenangsøyra som ble mest berørt av rasulykken. Hans samboer mistet sin mor, tante og onkel på ulykkesbussen. Leteaksjonen etter raset ble avsluttet torsdag morgen. Fem personer er funnet omkommet, to ble funnet i live. Ingen flere er meldt savnet etter ulykken.

Døve ører Ordfører Odd Solberg (Høyre) er blant dem som nå stiller spørsmål om hvorfor ingenting ble gjort før tragedien var et faktum. Han bebuder en tøff linje overfor Statens vegvesen. Vi blir nødt til å øve økt press mot Vegvesenet dersom det utsatte rasområdet i Kjosenfjorden skal bli bedre sikret, sier ordfører Solberg. Hva kommunen konkret kommer til å gjøre nå når snøskredet har krevd sine ofre, var det torsdag for tidlig for ordføreren å si noe om.

Ledet sorgarbeidet Prost i Lyngen Sigvald B. Mikkelsen var selv bare minutter fra å bli tatt av snømassene. Han så bussen bli feid på sjøen. I etterkant har han gjort en stor innsats i sorgarbeidet. Onsdag kveld tok han imot et 30-tall pårørende til de omkomne i kapellet. Torsdag ettermiddag ledet han samlingsstunden på bygdetunet i Lenangsøyra. Torsdag var det svært dårlig vær i Troms, og rundt 40 personer ble evakuert i bygda Oldervik nordøst i Tromsø kommune. En lang rekke veier i Troms ble også stengt på grunn av rasfare. Flere veier kan bli stengt fredag. NTB