Utenfor PLO-kontoret i Drammensveien i Oslo torsdag kveld samlet et titall palestinere seg for å minnes sin avdøde president. Mange lys ble tent, og bilder av Arafat ble hengt opp i den kjølige novemberkvelden.

— Dette er veldig trist. Vi er her for å minnes Arafat som fredens mann. Han var en leder man ikke vil klare å kopiere. Han vil forbli i våre hjerter, sier leder Nidal Hamad i Den palestinske foreningen i Norge til NTB.

Fredag vil Arafats død bli markert med fakkeltog gjennom Oslos gater.

Veien videre

Han er svært opptatt av hva som nå vil skje videre i Midtøsten, og beskriver en meget spent og nervøs situasjon.

— Nå må PLO lede oss til en selvstendig myndighet og et demokratisk valg, sier Hamad.

Han mener imidlertid at Israel ikke er interessert i en fred slik den ble beskrevet i Oslo-avtalen.

— Så lenge vi er under okkupasjon, vil det ikke bli fred, sier Hamad.

Samtidig er Hamad opptatt av å takke norske myndigheter for støtten til palestinerne i forbindelse med dødsfallet.

— Kondolansene fra Jagland, Bondevik og Petersen betyr mye. Tusen takk, sier lederen for Den palestinske foreningen.

Trist

Rundt bordet i et hjørne av Palestinabutikken Al Quds, som drives av Palestinakomiteen, er følelsene og meningene om hva som nå vil skje, mange.

— Arafat holdt palestinerne sammen i mange, mange år. Dette er trist for alle arabiske land og hele verden. Nå er ledelsen og folket splittet. Hva skal nå skje? undrer Nazih Salame. Han og kameraten Chadi Mahfouz har fulgt nøye med på nyhetene den siste tiden.

— Dette er en veldig farlig periode i Midtøsten, både med det som skjer i Falluja og i palestinske områder. Jeg tror palestinerne klarer å finne en ny leder, men han vil stå overfor en utrolig vanskelig oppgave, sier Mahfouz til NTB.

I begravelse

Margit Nordling, som har vært aktivist i Palestinakomiteen siden tidlig på 70-tallet, er opptatt av at palestinerne skal klare å finne en leder som flest mulig slutter opp om.

— Ellers vil dette ende i kaos. Jeg tror imidlertid ikke at sjansene for en fredsløsning vil bli større uten Arafat, sier hun til NTB.

Sammen med Eldbjørg Holte og Øyvind Sagedal i Palestinakomiteen reiste hun torsdag kveld til Ramallah for å delta i Arafats begravelse sammen med palestinere.

Frykter ikke

På Carmel Grill midt i Oslo sentrum jobber palestineren Akram Dhaher. Han fikk med seg meldingen om Arafats død før han gikk på jobb torsdag morgen.

— Dødsfallet til Yasser Arafat går innpå meg, men jeg tror ikke det blir kaos i Palestina framover, sier Dhaher til NTB.

En annen palestiner, som ikke vil ha navnet sitt på trykk, sier til NTB at han jobbet for Arafat i to år før han i 2002 måtte flykte til Norge.

— Arafat var en stor person, og han var omgjengelig med alle. Han kunne plutselig komme ruslende og sette seg ned og spise med oss, forteller han.

<b>SISTE ÆRE:</b> Leder Nidal Hamad i Den palestinske foreningen i Norge mintes torsdag kveld avdøde Yasser Arafat utenfor PLO-kontoret i Drammensveien i Oslo.
SCANPIX