10 år gamle Susann Sekkingstad springer på raske ben bort til skolen. Hun bor i nabohuset og har sprunget de 50 meter til skolen hver skoledag i fire år. Nå har hun begynt på Selbjørn skole en mil unna. Hennes mor, Heidi Sekkingstad, orket ikke å kjempe lenger og dropper hjemmeundervisning. Susann hopper og spretter på skolens gamle uteplass. Ugresset har begynt å vokse. Ikke et lys fra noe vindu. Susann tar den ene sandalen sin, kaster den opp på taket og hjelpes opp for å hente den. Der, på skolens tak, står hun i triumf.

— Stolmen skole var spesiell. Vi hadde det så gøy. Alltid var vi ute, nesten aldri inne, forteller Ida og Susann Sekkingstad og Kristoffer Våge Aarland. Stolmen skole hadde satset på kystkultur. Elevene lærte mye om å fiske og behandle fisk. Austevoll er en av landets viktigste fiskerikommuner. Stolmen tok det på alvor. Elevene satte poteter i fjor. Nå vet de ikke om noen vil høste dem. Der gulrøttene ble plantet, er det så mye ugress at barna ikke finner tegn til vekst.

Tre to uker gamle kyllinger spankulerer inne på kjøkkenet til familien Sekkingstad. Ida og Susann fanger dem og før dem raskt opp i esken sin. En kanin ligger rolig i en annen eske. Heidi Sekkingstad hadde tenkt å bruke kjøkkenet som klasserom og satse på hjemmeundervisning dette året. Når skoleåret begynner får hun beskjed om at hun ikke får skolebøker til barna. Kommunen har ikke bokplikt for elever som får hjemmeundervisning, får hun høre.

— Jeg orker ikke å kjempe mer. I to år sto vi på for å berge skolen. Kommunen ville bare spare en million kroner på å legge den ned. Vi fikk redusert driften med 309.000 kroner og fikk låne 600.000 kroner. Likevel tok Høyre og Arbeiderpartiet skolen fra oss, sukker Heidi Sekkingstad. Stolmen skole har fem klasserom, svømmebasseng, gymnastikksal, lærerrom og kontor for lærerne. Skolen hadde 18 elever i fjor. Nå er fire-fem flyttet. Resten skal gå på Selbjørn skole en mil unna.

— Jeg tror det kan bli gøy å gå på Selbjørn skole. Jeg blir kjent med andre elever og får nye venner. Det kan bli fint, mener Ida Sekkingstad som skal begynne i 7. klasse. Bygdefolket på Stolmen har ikke gitt opp tanken om å drive skolen videre. De vil starte privatskole etter Montesorri-pedagogikk med vekt på kystkultur. Seks seksåringer fra Stolmen skal begynne på skolen neste år.