AGNETHE WEISSER

Historien hører du stadig oftere: Om tanten som fant seg en mann på nettet. Enkemannen som forsiktig chattet — og endte med å gifte seg. Og kollegaen som slo opp med chatkjæresten, og nå er på nett for å forsøke å finne seg en ny.

Sjekking på nettet er slett ikke bare for de unge. På det kommersielle sjekkenettstedet Spraydate, som har hatt en økning fra 104.000 aktive brukere i måneden i fjor til 180.000 i år, er målgruppen folk fra 18 til 35 år. Likevel er åtte prosent av deltakerne over 40.

— Nå arbeider vi med å tilrettelegge et tilbud spesielt for godt voksne, sier redaktør Pål Øverseth Nisja. På Sol Nettvenn, som også driver med kontaktformidling, deltar folk helt opp i sytti-åttiårsalderen. Men tyngdepunktet ligger et sted mellom 30 og 40 år, og det er her den største veksten er, sier Esben Andre Holm i Sol Community.

Varte en hamburger

Rundt halvparten av deltakerne på Spraydate finner en partner, ifølge Nisja. Og Holm forteller om glade tilbakemeldinger fra sine brukere - om samboerskap, bryllupsplaner og babyfødsler.

At det kan være masse følelser involvert i chatting, bekrefter hovedfagsstudenten Ingvild Sommer ved Universitetet i Oslo. De kan forsterkes når partene møtes i det virkelige liv. Men følelsene kan også slukne fort. Typisk er replikken: - Det varte akkurat en hamburger på Mc Donald's.

— Det er en illusjon å tro at en på nettet er frigjort fra kropp, kjønn og sosial klasse. Når folk treffes rent fysisk, spiller fakter, kroppsspråk og utseende en stor rolle. Men også i diskusjonen på nettet, har kjønn betydning, sier Ingvild Sommer.

Hun har selv chattet mye, og i forbindelse med hovedoppgaven sin om kropp, sex og chatting har hun intervjuet seks menn og kvinner i alderen 20 til 30 år, som chattet på en såkalt IRC-kanal.

For de kommersielle kontaktnettstedene utgjør bare en del av bildet når det gjelder chat og nettsjekking. Mange kanaler og diskusjonsgrupper startes mer spontant og privat - mange ganger fordi noen kjenner hverandre i utgangspunktet, andre ganger på grunnlag av felles interesser, yrke eller bosted.

Full klaff

— De jeg snakket med, la vekt på egenverdien ved å kommunisere på nettet. De var ikke først og fremst ute etter å finne seg en partner. Men faktisk hadde fem av seks funnet seg en kjæreste gjennom chattingen. For eksempel skulle en av dem på besøk til en annen by, og litt nølende tok hun kontakt med en chatter hun visste bodde der. Dermed ble det full klaff. En annen ble forelsket da kanalen arrangerte et treff, forteller Sommer.

Teit nettsex

I diskusjonene på nettet henspeiles det ofte på sex. Men hva med nettsex?

— De jeg snakket med, syntes det var teit. En av dem sa for fleip: Da lærer du deg i hvert fall en hånds-touch. Og når jeg spurte om utroskap på nettet, var svaret at grensen gikk når du berørte deg selv under chattingen.

En ting som overrasket Ingvild Sommer, var at selv om deltakerne brukte nickname (kallenavn), var de nøye med å presentere seg selv som den de var. - Jeg hadde ventet at folk i større grad skulle leke med identiteter, sier hun.

Tendensen blir bekreftet av Pål Øverseth Nisja i Spray.no.

— Stadig flere legger ut bilde av seg selv, og mange presenterer seg under eget navn, sier han.

Leker lesbiske

Genderbending er uttrykket som brukes om de som gir seg ut for å være av motsatt kjønn. Men ofte avsløres de som forsøker å «fake» en identitet.

— Et kjent fenomen er unge gutter som utgir seg for å være lesbiske eller bifile jenter og kaller seg for eksempel lesbe17. Det er vel helst fjortiser som sitter sammen på gutterommet og går på nettet i håp om å få tilsendt nakenbilder av jenter, sier Ingvild Sommer.

Adresseavisen/Bergens Tidende