• Jeg har lært mye jeg burde ha visst, som jeg ikke visste, sa kong Harald etter besøket.

Kongen hadde med seg kronprins Haakon da de besøkte Islamsk Råd Norge (IRN) i moskeen i Calmeyers gate i Oslo. Hensikten med besøket var at de kongelige skulle få en innføring i hva de 40 organisasjonene tilknyttet til rådet gjør. I tillegg inkluderte besøket en omvisning i moskeen.

— Jeg har lært mye i dag som jeg ikke visste fra før av, men som jeg burde ha visst, sa kong Harald til pressen etter omvisningen.

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

Lang prosess

— Vi har lært hva de gjør her, hvordan de jobber innenfor sitt eget trossamfunn, og det har vært nyttig, sier kongen.

Det har lenge vært meningen at de kongelige skulle besøke flere religiøse samfunn i Norge, men det har tatt tid å få det i orden.

— Det har vært en lang prosess. Vi var i synagogen i juni, det var begynnelsen på flere besøk, sier kong Harald, som tror det blir flere lignende visitter framover.

— Vi prøver med dette å si at dette er nordmenn på linje med alle andre nordmenn. At de har en annen religion, det får så være. Det viktigste er at de føler seg integrert og kjenner seg som nordmenn. Besøkene er et bevisst valg, og vi tror dette binder oss sammen og hjelper til slik at alle føler seg hjemme i landet vårt, sier kongen.

Positivt arbeid

Også kronprins Haakon var svært fornøyd med besøket:

— Det har vært fint å høre om alt det positive arbeidet som gjøres her, blant annet rettet mot ungdommer og studenter, i tillegg til arbeidet med dialog.

Han tror det er viktig at det konstruktive arbeidet også kommer fram og blir omtalt:

— Det muslimske studentsamfunnet har blant annet nevnt at de har hatt møter med organisasjoner som jobber med homofile og lesbiskes rettigheter.

Kong Harald understreker at han vil være en konge for alle, selv om han og familien, som de eneste i Norge, er lovpålagt å være kristne:

— Det er ikke så viktig hva dette besøket betyr for meg, jeg er mer opptatt av hva det betyr for de vi besøker, jeg, sier han.

Selv om kongen verdsetter religionsfriheten og respekterer alle religioner i landet, syns han det er riktig at han selv ikke kan velge fritt.

— Jeg syns at kongen i Norge, med vår tradisjon, skal være kristen, slår han fast.