— Hos oss er det i hvert fall ikke slik. Jeg tror ikke vi er mindre strenge enn mødrene i hjemmet, lyder det samstemt fra naboene i Bønesskogen.

— Det er viktig å være kompis av og til. Andre ganger er det nødvendig å ta styringen, legger Kjell Arvid til.

Datteren Ingeborg (15) synes derimot oppvekstforsker Nicole Hennum har et poeng.

— Jeg tror det er verre å diskutere med mødre. Jeg må ha skikkelige argumenter når jeg skal overbevise mor om noe, ler hun.

Foreldreskole

Både Kjell Arvid og Ivar sitter i foreldreutvalget ved Lynghaug skole. I flere måneder har de deltatt i et unikt forsøksprosjekt. Sammen med andre foreldre i Fyllingsdalen er pappaduoen blitt skolert i hvordan tenåringer bør oppdras. Nå håper fedrene at det såkalte «Dialog»-kurset blir et fast tilbud i bydelen.

— Hva har dere lært?

— Jeg er kanskje blitt flinkere til å gi ros. Det er viktig å sette grenser på en positiv måte. Samtidig må du være konsekvent og forutsigbar, forklarer Kjell Arvid. Ivar nikker, og supplerer:

— Jeg lytter mer. Er mer tolerant. Kurset har vært en vekker. Vi lærte mye av hverandre. Samtidig er det litt skummelt å utlevere så mye av sitt eget privatliv.

Får rote mer

Hvordan har det så vært å få en pappa med foreldrekurs i huset? Ingeborg flirer.

— Jeg visste ikke om dette kurset før pappa fortalte meg om det i dag, erter hun.

— Men har du ikke merket at jeg er blitt flinkere til å skryte av deg, undrer Kjell Arvid.

— Jo, du er litt mildere når du hjelper meg med matteleksene. Dessuten er du blitt flinkere til å overse rotet mitt. Der har mamma noe å lære! Kanskje hun også burde gå på dette kurset, humrer datteren.

Ingeborg synes det er bra at foreldrene er strikse og setter klare grenser. Leggetidpolitikken i hjemmet er knallhard. 15-åringen må pent krype under dynen klokken 22.00 hver eneste hverdag.

— Det er helt greit. Jeg trenger jo søvnen, sier hun.

FORELDRESERTIFIKAT: Ivar Lie (bakerst) og Kjell Arvid Forthun har vært på foreldrekurs. Ingeborg Forthun (15) er fornøyd med resultatet. Nå maser nemlig ikke pappa så mye om at rommet må ryddes.
FOTO: TOR HØVIK