I går gikk egne team av unge fra Kirken, Changemakers, som er Kirkens Nødhjelps ungdomsbevegelse, Norges kristelige Studentforbund og Fremtiden i våre hender på økologisk matvarejakt i over 20 større matvarebutikker i Bergen.

— Målet for aksjonen er både å kartlegge butikkenes utvalg og profilering av økologiske og miljøvennlige matvarer, skape større etterspørsel, og gjennom det sørge for at tilbudet av økologisk og etisk handlende matvarer blir større. Hensikten er ikke å kåre vinnere eller tapere blant matvarebutikkene, men å invitere til samarbeid, sier Lars Ove Kvalbein i bevegelsen Grønne menigheter til Bergens Tidende.

I ukene fremover vil mange menigheter delta i tilsvarende butikkaksjoner. Hver butikk vil få poeng alt etter hvor godt eller dårlig utvalget er.

I går formiddag startet Kvalbein og Bjørn Ove Jansen fra Miljøheimevernet aksjonen hos Lerøy Mat i kjøpesenteret Galleriet i Bergen. I tillegg til å speide etter økologisk mat i hyllene, var de også på utkikk etter produkter med Max Havelaar-garanti. Dette er matvarer som er merket med en egen garanti for at den lokale produsenten i den tredje verden får en fast minstepris på produktet sitt.

I dag opplever vi en ond sirkel med både dårlig tilbud og liten etterspørsel, samtidig som mange økologiske matvarer er dyrere enn andre tilsvarende. I EU-land har man en helt annen bevissthet rundt dette, ikke minst etter utbruddene av kugalskap, sier Kvalbein og Jansen. De to var rimelig fornøyd med det de så hos Lerøy Mat. Der fant de flere kaffemerker med Max Havelaar-garanti og økologisk ost, gulrøtter, poteter epler, sitroner, paprika, tomater, løk, brød, melk, rømme, hvetemel, ris, pasta og barnemat.

ØKOLOGISK MELK: Lars Ove Kvalbein fra Grønne menigheter fant blant annet økologisk melk i kjøleskapet da han jaktet på økologiske matvarer i går. Vesle Eirik på ett år fulgte nøye med på hva pappa lette etter.
Foto: GIDSKE STARK