Kjedebutikkene tilfredsstiller flertallet, men for deg med litt smalere smak må det nok litt mer leting til. Vi har tatt en runde i et utvalg av byens musikk-gullgruver for å finne ut hva de har å tilby.

Snurr plate

Ifølge flertallet av de som driver alternative musikksjapper i Bergen, har etterspørselen etter vinyl hatt et kraftig oppsving siden tusenårsskiftet.

Erik Smedsvig har eid og drevet Samleren siden 1996, og tror økningen har mye med et voksende dj-miljø å gjøre.

— Selv om jeg har mange faste kunder som er samlere eller entusiaster, merker jeg også at yngre kunder enn før viser interesse, sier han. - De siste to til tre årene har salg av vinyl og platespillere tatt helt av, legger han til

Vinylmani

Dersom du gikk glipp av Vinylmaina platemesse 11. september, fortvil ikke, 11. desember får du sjansen igjen. Tre ganger årlig samles selgere, kjøpere, samlere og hybel-djer til kalas i Fensal. Messearrangør og vinylentusiast Rune Skulstad tror vinylplatens lange levetid skyldes kombinasjonen av det visuelle og lyden.

— Det som fascinerer ved vinyl er hele konseptet, for det første er det mer å se på, det finnes gjerne en plakat i omslaget. Det er ikke som en CD der du bare trykker på «play», en plate må snus for å kunne høre alle sangene.

— Og så er jo lyden så mye bedre da, legger han til.

TEKST OG FOTO: KJERSTI MOKLEIV

Hollendergaten antikvariat

Nede i kjelleren i Hollendergaten 13 finner du ifølge medarbeider Ole «litt av hvert», fordelt på «noen tusen plater og et par hundre CDer». Alt er brukt, og ved innbytte gjelder prinsippet «to mot en». Av filmer selges det både DVD og VHS, men lite musikkrelatert. Ifølge Ole er det jazzen som er mest etterspurt.

Raritet:

Det britiske prog-/hardrockbandet Saturnalias LP «Magical Love» fra 1969. Platen er produsert av Yardbirds-legenden Keith Relf, og er visstnok verdens første «picture LP», altså verdens først LP med billedtrykk på selve platen. Pris: kr. 700. Nøstekollektivet

Mikael Telle og kollektivkameratenes platesamling legger hovedvekt på elektronisk musikk, hip hop og rock, og diverse krysninger av disse. Den søte lille kroen på Nøstet har blitt drevet på hobbybasis av fem personer i snart fire år. Her kjøres det nesten utelukkende vinyl, og kollektivet har en fast kundekrets av musikkinteresserte i Bergen.

— Mye alternativ musikk blir rett og slett ikke utgitt på CD, sier Telle.

Raritet:

— Vi er de nok de eneste i Bergen som kan tilby Annies singel «Chewinggum» på vinyl, sier Telle. Pris: kr. 50. Samleren

Definitivt den mest «sjappete» av sjappene vi var innom. Dette er en kvalitetsbevisst bruktplatebutikk, du har alltid tre dagers bytterett dersom det mot all formodning skulle være hakk i platen. Her finner du LPer og singler innenfor de fleste sjangere, alt fra metall til klassisk og jazz, i tillegg til second hand platespillere og en håndfull filmer og bøker.

Raritet:

Progrockbandet Parkens Grødes mini-LP fra 1981 kan nok være litt vrien å få tak i, sier Smedsvig. TV 2-ansikt Kjersti Bergersen spiller fløyte og synger. Det visste vi ikke! Pris: kr 100. Apollon

Byens «gourmet» når det gjelder alt i kategorien indie, både lokalt og internasjonalt, på CD og vinyl. I DVD-hyllen finner du mang en godbit, som for eksempel «The Last Waltz», den legendariske avskjedskonserten til The Band fra 1976, men også nyere og smalere saker. I tillegg til distribusjon av konsertbilletter kan Apollon skryte av et usedvanlig godt utvalg av musikkblader, både norske og utenlandske: Scream Magazine, Kerrang, NME, Metal Hammer, Record Collector, Mute, Mojo, UnCut, Monster... og ca ti til.

— Typiske besøkende hos oss er folk med et forhold til musikk som er godt over gjennomsnittet, sier daglig leder Tor Tessem.

Raritet:

Turbonegers «Scandinavian Leather» på LP, med omslaget innbundet i - skinn selvfølgelig - sikkert skandinavisk. Pris: kr. 790. Biblioteket

Musikkavdelingen ved Bergen Offentlige Bibliotek fortjener litt ekstra skryt. Siden 1994 har de bygget opp en imponerende samling bøker, filmer, noter, tidsskrifter, CD-er og vinylplater, til sammen over 19.000 titler.

«Lyttestolene» vendt mot Bergen Storsenter er kjempebehagelige, - lån deg hodetelefoner, hør på favorittplaten din og glo på rare bergensere!

Ikke nok med det, har du lånekort kan du fra nettbibliotekets hjemmeside (www.bergen.folkebibl.no), logge deg inn og få tilgang til «Låtlån», en database med over 50.000 norske sanger. Alt helt gratis!

Rocade

Med ypperlig beliggenhet øverst i Marken ligger far og sønnbedriften Platestasjonen. Det vil si, da far Roar Atle Larsen drev butikk het stedet Rocade, nå er det sønn Richard Johan Larsen som er daglig leder. Her finner du et godt utvalg innen køntri, folk og bluegrass, i tillegg til en del world music, klassisk, gospel og alternativ kristen musikk.

Platestasjonen er størst i byen på ECM-utgivelser, det tyske plateselskapet som spesialiserer seg på jazzete flinkiser som Jan Garbarek og Nils Petter Molvær. Du finner også et stativ med diverse vinyl, men grunnet plassmangel er mesteparten for tiden på lager.

— Vi vil nok prøve å satse mer på vinyl i fremtiden, sier Richard.

Vinylmania platemesse

11. desember, Fensal.

Arrangørene lover ca 45 meter vinyl, CD, musikkbøker og annet stæsj. Selgerne vil som vanlig kunne tilby noe for enhver smak, fra 60-tallsrock, prog, punk og psychedelia til metal, techno og indie.

NØSTEKOLLEKTIVET: Mikael Telle satser på vinyl.
BIBLIOTEKET: Student Ingvild Østgård (22) finner alltid det hun er ute etter på Musikkbiblioteket.
HOLLENDERGATEN ANTIKVARIAT: Har blant annet Saturnalias «Magical Love» fra 1969 - verdens første bilde-LP.
VINYLMESSE: De vinylfrelste møtes hver tredje måned til messe i Fensal. Her fra et tidligere arrangement. FOTO: ODDLEIV APNESETH