Årets norske tidligepler er i salg. Og salget går unna, skal vi tro forhandlerne. Men holder eplene som tilbys forbrukerne mål?

Foruten assisterende landbruksdirektør Åse M. Vaag har BT alliert seg med forbruker og epleelsker Arne Sigfred Olsen i Fyllingsdalen. Olsen sverger til norske epler, som han synes er bedre enn de utenlandske. Men han mener at de norske eplene han finner i butikkene mangler friskheten som helt nyplukkede epler har.

— I oppveksten i Larvik spiste jeg epler fra familiens hage. Da lærte jeg hvordan et nyplukket eple kan smake. Det er denne knasende friskheten jeg savner i eplene jeg kjøper i Bergen, sier han.

Kunne vært enda bedre

— Rett skal være rett: De norske eplene vi tilbys i kjedebutikkene i Bergen er oftest av meget god kvalitet. Men det slår meg at det burde være mulig å få kjøpt enda bedre epler her i byen. Vi bor jo midt mellom to av de største epledistriktene i landet; Hardanger i sør og Sogn og Fjordane i nord, sier Olsen.

Hun understreker at de norske, tidlige eplesortene ikke tåler lang lagringstid.

  • Selv om kvaliteten er god, burde butikkjedene sørget for å få eplene frem til kundene raskere enn de gjør i dag, og oppbevart frukten kjøligere i butikkene. Da hadde vi fått enda bedre epler, sier epleelskeren.

Eplene puster

På epletest-runde i Åsane treffer Arne Sigfred Olsen assisterende landbruksdirektør Åse M. Vaag ved landbruksavdelingen hos Fylkesmannen i Hordaland.

— Friskheten du etterlyser kan lett forsvinne slik eplene blir oppbevart i noen butikker, sier Vaag henvendt til Olsen.

— I varmen i butikken puster og svetter eplene. Da forringes kvaliteten, selv om eplene smaker godt og ser fristende ut. For å motvirke en slik uttørringsprosess, kan det monteres kjøle- og fuktighetsanlegg i butikklokalene, forteller Vaag.

Et paradoks

Hun forklarer at utenlandske fruktleverandører har anledning til å vokse og eventuelt bruke plantevernmidler for å stoppe uttørringen av eplene. Dermed tåler de utenlandske eplene lenger lagring. Det er et paradoks at utenlandske - men ikke norske - epler kan behandles på denne måten.

— Når kunden tar hjem eplene og lar dem ligge i varme rom, vil tidligeplene raskt tørke ut. Epler må behandles som egg, sier hun.

Etter runden i Åsane, konkluderte Olsen slik:

Etterlyser merking

— Alle butikkene vi besøkte hadde epler som så lekre ut og som hadde god kvalitet. Men bare halvparten hadde den sprø, knasende friskheten jeg ønsker meg. Dette resultatet stemmer godt overens med mine erfaringer i andre butikker i Bergen, sier Olsen.

Vaag mente dette etter besøket i de fire butikkene i Åsane:

— Mitt generelle inntrykk er at kvaliteten på eplene var bra. Men ikke alle butikkene har merket varene. Det bør de gjøre slik at vi som kunder vet hvor eplene kommer fra og når de ble sendt fra fruktlageret. Jeg ble positivt overrasket da jeg i ett tilfelle leste at det bare var gått 5 dager fra eplene var pakket på fruktlageret til de lå i butikken, sier Vaag.