"— Skal det være et nummer, spurte mannen som gikk bak en kvinne i en oppgang (…) Da hun trodde at mannen solgte lodd, snudde hun seg, men det var ingen loddbok mannen holdt i hånden."

Hva er det som driver et menneske til å vise frem kjønnsorganene sine til vilt fremmede? Hva er det som rører seg i hodet på slike mennesker? Finnes det en fare for at vedkommende vil gjøre mer enn bare å vise seg frem?

Det står ofte om dem i avisene. Menn som blotter seg. Viser frem hårete kropper, overflødig fett og kjønnsorganer. De venter på reaksjonen. Det tusendelssekundet der verden plutselig bare består av kaos. Frykt. Sjokk. Det absurde. Skjer dette virkelig? Hvorfor meg? Er det noe galt med meg?

"Den sterkeste seksuelle opplevelsen får jeg hvis kvinnen liker å se på meg. Det finnes et spesielt sted hvor slike som jeg går. Der er det også kvinner som går og titter. Jeg kan ligge i skogkanten og late som jeg soler meg naken, mens jeg i virkeligheten ligger og smårunker. Hvis en kvinne oppdager det og ser på, blir jeg ekstra kåt og kan runke til orgasme. Noen ganger bommer jeg. Jeg glemmer aldri den gangen jeg forsøkte meg på en kristen lærerinne. Hun skrek opp og jeg ble livredd." Finn, 32 år.

Like mange kvinner

— Det vi må ha helt klart for oss er at det er like mange kvinnelige blottere som mannlige, sier sexolog Thore Langfeldt. Grunnen til at man hører mindre om kvinnelige blottere, kan ha sammenheng med at mannlige "ofre" ikke i like stor grad lar seg skremme eller reagerer som kvinner gjør på blotting.

Thore Langfeldt har i en årrekke behandlet bl.a. blottere, og er en av de mest erfarne psykologene på området.

Ifølge Langfeldt er det tre grupper blottere. - Vi har dem som blotter seg for å oppnå seksuell kontakt. Så har vi dem som blotter seg når de er deprimerte, og som føler de trenger oppmerksomhet. Den siste gruppen er de som blotter seg for å vise maskuliniteten sin. De tre gruppene har ingenting med hverandre å gjøre, bortsett fra at de blotter seg, forteller Langfeldt.

Den første gruppen, den som ønsker seksuell kontakt, blotter kjønnsorganene for å få kvinner seksuelt opphisset. Denne gruppen har ingen aggressive hensikter, men har ifølge sexolog Langfeldt funnet en seksuell form som gir en sterkere opphisselse enn de får med vanlig sex. Den andre gruppen, de som blotter seg når de er deprimerte, gjør det oftest for å komme seg ut av lidelsen. De er stille og beskjedne, og ville aldri blottet seg for noen de kjenner. Den tredje og siste gruppen, den som vil vise sin maskulinitet, gjør dette for å få bekreftet at de er interessante.

— Det kan begynne med at han står og tisser, og jenter som ser dette blir sjokkerte. Da vil han gjerne tro at jentene liker pikken hans, forklarer Langfeldt.

"En 14 år gammel pike måtte behandles på Legevakten for sjokk etter at hun (…) ble utsatt for en blotter (…) I det piken passerte ham, åpnet han den lange frakken han var iført. Under den hadde han intet annet av tekstiler, kun høye støvletter."

I alle samfunnslag

Sexolog Thore Langfeldt påpeker også at blottere fins i alle samfunnslag. Både blant leger, advokater, journalister, prester etc.

— Gjennom gruppeterapi prøver man å redusere beskjedenhet i relasjon til seksuell intimitet, sier Langfeldt, som mener det er fullt mulig å hjelpe mennesker som blotter seg med riktig behandlingen. Det man vil til livs er den "typiske" blottingen der en blotter viser frem erigerte kjønnsorganer til vilt fremmede kvinner, og som forårsaker ubehag og redsel for dem som opplever det.

Langfeldt mener at en blotter ikke går fra å "bare" være en blotter til å bli en voldtektsmann. Derfor er det heller ikke grunn til å bli redd i situasjoner der man opplever en som blotter kjønnsorganene sine. Langfeldt mener at man heller bør prøve å reagere minst mulig, og bevege seg vekk fra vedkommende.

Fagfolkene er uenige

Psykolog Erik Risnes som jobber med pedofile og voldtektsmenn i Bergen fengsel, er ikke like trygg på at en blotter alltid kun vil forbli en blotter.

— De som begynner å blotte seg, kan ende med mye verre ting som overgrep mot barn eller kvinner, sier psykolog Erik Risnes. Han mener at blotting overfor barn, for eksempel, kan være en start på veien mot et overgrep.

Erik Risnes er ansvarlig for et seksualprogram for dømte overgripere, som har til mål å forhindre nye overgrep etter løslatelse.

"Kl. 20.45: Waldemar Thranes gt. (Oslo, red. anm.): Eldre mann, 60-70 år, blotter seg. Høy, slank, lys grå kordbukse, grå filthatt, grå sko, pipe i munnen. Mannen er observert på stedet flere kvelder. Borte nå."

— Det er et varierende utvalg av kvinner blottere blotter seg for. Noen kan blotte seg overfor gamle damer, andre overfor unge jenter. Noen har seksualrespons overfor barn, forteller Risnes.

Blotternes bakgrunn

Til tross for at det er mye større åpenhet rundt sex i samfunnet nå enn for tretti år siden, er det fremdeles mye seksualfiendtlighet. De færreste innrømmer for eksempel at de onanerer. Denne tabuiseringen kan skape seksuell frustrasjon. Bland så den seksuelle frustrasjonen med rusbruk og en fra før asosial livsstil, lav selvfølelse og det psykologene kaller manglende intimitetsferdigheter - og plutselig har man "laget" en blotter, eller en voldtektsmann.

— Det er veldig sammensatt og innviklet hvorfor man blotter seg. Mest sannsynlig spiller biologisk/genetiske grunner inn i tillegg til tilknytningen til viktige mennesker i tidlig alder, sier psykolog Risnes, som også legger til at å blotte seg kan være en måte å kontrollere sin egen utrygghet på.

— Blotting er nok blitt sett på med litt uskyldige øyne fra både forskernes og samfunnets side. Det er lite empirisk forskning på området i forhold til andre seksuelle overgrep, fortsetter Risnes.

"Jeg pleier oftest blotte meg i vinduet. Nedenfor bor det en ung gutt på 16-17 år som jeg vet har sett på meg flere ganger. Jeg pleier å posere foran vinduet som vender mot rommet hans. Langsomt tar jeg av meg kjolen og går lenge med bh-en på. Når jeg er sikker på at han ser meg, tar jeg av resten. Jeg blir utrolig kåt av det, og pleier å onanere like etterpå." Anette, 31 år.

Flere om sommeren

— Vi har et inntrykk av at det er flere blottere om sommeren. Blotting kan skje overalt, fra biler, på gaten eller i stuevinduet, sier førstebetjent Karl-Petter Leganger ved person- og voldsavsnittet ved Bergen politikammer. - Mange gjør det som en engangsforeteelser, de blir skremt av at vi tar affære og har dem i kikkerten, sier Leganger. De fleste som blir tatt for blotting blir bøtelagt. Loven sier at det må en "seksuell krenkende atferd" til for at forholdet skal være straffbart. Leganger påpeker at blotting kan omfatte mer enn kjønnsorganene. Det er hvordan det blir oppfattet av offeret det kommer an på. - Det er ikke alltid vi anbefaler psykolog til blottere, fordi det er et så stort spekter av tilfeller. Men vi ser mye mer alvorlig på blotting overfor barn enn overfor voksne, forteller førstebetjent Karl-Petter Leganger. Det er store mørketall. Det finnes flere blottere enn dem som står i politiregistrene. De lever sine anonyme liv, gjerne sammen med familie. Gjerne høyt respektert. Men i nattens mulm og mørke forsvinner de ut i natten for vise seg frem. Midt oppi all den seksuelle frustrasjonen vil de med sitt særpregede kroppsspråk fortelle alle kvinner: - Se, jeg har en pikk!

KILDER: THORE LANGFELDTS BOK "SEXOLOGI", BERGENS TIDENDES OG AFTENPOSTENS ARKIV