— Det er ikke lenge siden jeg dro til Praha med SAS om morgenen og tilbake med Norwegian om kvelden. Det er jo strålende. Nye direkteruter fra Norwegian vil bety økt konkurranse med lavere priser og bedre service. Etter hvert har de billige billettene også blitt mer fleksible, sier Fasmer Schilbred.

Matkonsernet hun jobber i har betydelig aktivitet både i Tsjekkia og Polen. Finansdirektøren tror det har skjedd en stor holdningsendring i forretningsfolk sitt forhold til billige flyreiser.

— Nå har jeg inntrykk av at det er blitt kult å sitte bak gardinen, sier hun.

De store flybrukerne Statoil og Hydro har begge rammeavtaler med SAS Braathens.

— Det betyr at vi primært skal fly dem eller KLM. Hos oss i Statoil går avtalen ut i januar neste år og da står vi fritt til å velge på nytt, sier informasjonssjef i Statoil, Harald Schjelderup.

— Selv om ikke Statoil skulle få den store gleden av de nye rutene på kort sikt, så betyr jo dette mye for bysamfunnet og hele regionen. Det samme gjør det for de mange underleverandørene og samarbeidspartnerne som besøker Statoil på Vestlandet både fra inn- og utland, sier Schjelderup.

Så sent som 28. desember i fjor inngikk Hydro en avtale med SAS Braathens, Widerøe og Star Alliance.

— Det er en rammeavtale over to år til en verdi av 570 millioner kroner. Men vi har også avtaler med andre selskaper når kapasiteten og tilgjengeligheten ikke er god nok hos SAS Braathens og deres samarbeidspartnere, sier informasjonssjef i Hydro Kristin Brobakke. Ett av de andre selskapene som Hydro har avtale med er Norwegian.

Leder av Bergen Næringsråd, Helge Dyrnes sier at bedre tilgjengelighet vil gjøre det lettere for bedriftene i regionen å pleie sine kunder. I tillegg betyr flyrutene svært mye for reiselivet.

— Flyene går begge veier og det ligger en klar utfordringen i å markedsføre oss overfor inngående trafikk, sier han.

LANG DAGSTUR: Finansdirektør Benedicte Fasmer Schilbred i Rieber & Søner en av dem som gleder seg over Norwegians direkteruter mellomBergen og Praha. Matkonsernet har betydelig aktivitet i Tsjekkia og medden nye ruten har hun prestert å reise frem og tilbake samme dagen.
KNUT EGIL WANG