— Rikshospitalet opplyser at kronprinsesse Mette-Marit er i bedring, men at lungebetennelsen gjør at hun fortsatt må være på sykehuset inntil videre, sier informasjonssjef ved Slottet, Wenche Rasch, til NTB.

Hvilke følger sykdommen vil få for kronprinsessens offisielle program, vil Slottet komme tilbake til mandag, opplyser Rasch.

Kronprinsesse Mette-Marit ble fredag kveld innlagt på Rikshospitalet med lungebetennelse. Hun har den siste uken hatt influensa og har fått lungebetennelse som sannsynligvis er en komplikasjon til en virussykdom.

Neppe til Mosambik

Etter planen skal kronprinsparet reise til Mosambik onsdag for å besøke flere hjelpeprosjekter i landet. Denne turen kan nå gå i vasken for kronprinsessen.

Ifølge spesialist i infeksjonssykdommer, Dag Berild, tar det mellom sju og ti dager å behandle en lungebetennelse med antibiotika. For en ellers frisk person er det gjerne påkrevd med 10 til 14 dagers sykmelding i forbindelse med lungebetennelse.

— Men det kommer helt an på hva slags lungebetennelse det er, om det er virusinfeksjon eller bakterieinfeksjon, sier Berild til NTB.

Ifølge Berild går en virusinfeksjon gjerne over av seg selv, mens det kan ta lengre tid å behandle en bakterieinfeksjon.

Berild understreker overfor NTB at han ikke kjenner til hva slags infeksjon kronprinsessen har pådratt seg og at bare uttaler seg om sykdommen generelt.

På spørsmål om det er tilrådelig å fly så langt som til Mosambik få dager etter at sykdommen er brutt ut sier Dag Berild:

— Hadde det vært min datter, hadde hun fått flyforbud.

Omfattende program

Kronprinsparet er invitert til Mosambik for å se nærmere på utviklingsprosjekter de har støttet gjennom sitt humanitære fond. Det er Norad som har invitert kronprinsparet. Besøket varer fram til mandag 4. mars.

Nå spørs det om kronprinsen må reise alene til Mosambik, der paret etter planen blant annet skulle studere aids-problemene i det sørlige Afrika. Kronprins Haakon fikk et godt innblikk i hvor omfattende disse problemene er da han besøkte Sør-Afrika i forbindelse med TV-aksjonen i oktober i fjor.

(NTB)