På Radisson Blu Nydalen Hotell klokken 13 fredag skal sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste svare på spørsmål som knytter seg til PSTs oppfølging av antiterrorprosjektet Global Shield. Anders Behring Breiviks navn dukket opp på en liste som prosjektet hadde over nordmenn som kjøpte kjemikalier fra et firma i Polen.

Ingen fanget opp at Breivik kort tid etter kjøpte bombekjemikalier for 16.000 kroner.

Torsdag sa justisminister Grete Faremo (Ap) at hun mener PST-sjefen Janne Kristiansen har bidratt til skape forvirring rundt terrorsaken, og krever nå klare svar.

— Jeg har bedt om informasjon for å oppklare de forhold som det har vært skapt usikkerhet og forvirring om, sa Faremo da hun møtte pressen i Stortinget.

Janne Kristiansens fremtid som PST-sjef avhenger av om hun klarer å gi en tilforlatelig forklaring på hennes uttalelser om hva PST hadde lov til å gjøre med Anders Behring Breivik.

- Forvirring om sentrale spørsmål

Justisminister Grete Faremo bekrefter til bt.no at hun nå har fått en fremstilling av fakta i saken.

— Vi har foreløpig fått en del fakta i saken. De skal bygges ut med ytterligere informasjon fra PST, sier Faremo.

Hun brukte deler av dagen i dag i Stortinget.

I juli sa Kristiansen at PST ikke hadde lov eller mulighet til å registrere Anders Behring Breivik. Det hadde de, slik BT avslørte forrige uke.

— Årsaken til at vi ber om mer informasjon, er at det er forhold der PST og Janne Kristiansen har bidratt til forvirring om sentrale spørsmål. Det gjelder særlig hjemmelsgrunnlag og spørsmål om prioritering, sier justisministeren.

Aluminiumspulver

Verken i går eller i dag har det vært noe møte mellom Faremo og Kristiansen, ifølge Justisdepartementets informasjonsrådgivere.

Et flertall på Stortinget har sagt at de vil be Kristiansen til høring om PSTs rolle for å oppdage Anders Behring Breivik. Han havnet på en liste hos PST for et kjemikaliekjøp på 121 kroner. Ingen oppdaget at han kort tid etter bestilte aluminiumspulver for over 16.000 kroner.

En hemmelig rapport BT har fått innsyn i, sier at terrorangrepet i Norge kunne ha vært avverget dersom politi og tollvesen hadde samarbeidet bedre.