• PST har nå gitt tilfredsstillende svar på enkelte spørsmål, sier justisministeren.

Det var Janne Kristiansens personlig viktigste pressekonferanse som PST-sjef.

Foran et samlet medienorge gjentok Kristiansen sist fredag flere ganger at PST hadde søkt på Anders Behring Breivik da fikk inn en liste med hans navn.

— Helt vanlige rutiner

Samtidig publiserte PST en skriftlig redegjørelse som slo fast det stikk motsatte: At Breivik og de andre på listen aldri ble undersøkt.

På pressekonferansen sa Kristiansen:

— Jeg sier: Min organisasjon har gitt meg klar beskjed om at denne etter helt vanlige rutiner og etter overbevisning, har vært sjekket mot vårt register, sa Kristiansen på pressekonferansen.

Hun gjentok det siden til både BT og i intervju med NRKs Dagsnytt 18.

I dag endret PST-sjefen forklaring. Justisdepartementet offentliggjorde i kveld en tilleggsforklaring fra PST-sjefen, der Kristiansen går tilbake på det hun sa:

«Jeg understreker at det er våre brev … som er PSTs konklusjon, altså at det før 22. juli ikke ble gjennomført søk på listen med 41 navn, herunder Anders Behring Breivik», skriver Kristiansen.

- Tilfredsstillende

Justisminister Grete Faremo (Ap) sier hun er fornøyd med det svaret i seg selv.

— PST har nå gitt tilfredsstillende svar på enkelte uavklarte spørsmål, sier Faremo.

Hun freder dermed PST-sjefen på to sentrale spørsmål:

  • At PST-sjefen sa at Breivik ikke kunne registreres, og dermed undersøkes, når det i virkeligheten var fullt mulig.
  • At PST-sjefen tok feil om hva PST hadde gjort med Breiviks navn. Andre spørsmål, som hva PST informerte Justisdepartementet om, gjenstår.

På pressekonferansen fredag beklaget Janne Kristiansen at hun hadde gitt uriktige opplysninger.

— Jeg er glad for at PST nå grundig har redegjort for fakta knyttet til blant annet tjenestens undersøkelser og vurderinger i sakens anledning, selve saksgangen i PST og forholdet til Toll- og avgiftsdirektoratet, sier Faremo.

Anders Behring Breivik sto som én av 41 på en liste sendt fra tollvesenet til PST i desember 2010. De på listen hadde kjøpt varer fra et polsk kjemiselskap som solgte kjemikalier som lett kan anvendes i bomber.

Stoffene sto på antiterror-prosjektet Global Shield sin liste over 14 kjemikalier å være særlig obs på.

Breivik ble bare oppdaget den ene gangen. At han kort tid etter kjøpte bombeforsterkende aluminiumspulver for 16.000 kroner, ble aldri oppdaget.