Etter at de kom hjem fra In Aménas, har Kripos avhørt de overlevende nordmennene. Også Politiets sikkerhetstjeneste har vært med på avhørene.

Blant annet er de overlevende spurt om gjerningsmennene bak det som er en av de verste angrepene mot nordmenn i utlandet.

«Nordmannen»

— Ingenting indikerer, slik det er nå, på at det har vært en nordmann involvert blant gisseltakerne. Men vi kan ikke utelukke det helt, heller, sier Siv Alsén, informasjonsrådgiver i PST.

En av de tidligste rapportene fra overlevende i Algerie, handlet om «nordmannen» - der en gisseltaker skal ha snakket på et annet språk enn engelsk til gislene.

Det var den franske avisen Le Point som først fortalte om gisseltageren som omtales som «nordmannen». Avisen refererte til frigitte gisler.

Dette ble senere avkreftet av journalisten, og at det likevel skal ha vært engelsk som ble talt.

Ledet av canadier

Algerias statsminister Abdelmalek Sellal sa i dag på en TV-sendt pressekonferanse, at gjerningsmennene bak angrepet kom fra Algerie, Mali, Egypt, Niger, Mauritania og Canada.

— Det var en canadier blant de militante. Det var han som koordinerte angrepet, sa Sellal.

Samtidig finnes flere andre meldinger: Den nederlandske storavisen De Telegraaf at en avgisseltakerne hadde nederlandsk pass.

En rekke algeriske medier har også meldt at det ikke er en, men to kanadiske statsborgere blant gisseltakerne.

— Offisielle biler

Den algeriske avisen Tout sur l'Algérie (TSA) melder i dag at terroristene skal ha kommet over grensen samme morgen som angrepet.

Grensevaktene skal ha tenkt at det var en offisiell kortesje på besøk - og at de derfor ikke skulle sjekkes.

— Terroristene har kommet seg inn angrepsdagen fra den libyske grensen, med fire offisielle libyske kjøretøy. Det handler om biler fra libyisk tollvesen, sikkerhetstjeneste, en administrasjon og en sivil bil, sier en anonym sikkerhetskilde til avisen.

«Trening, kamperfaring»

Alsén i PST sier at sikkerhetstjenesten er interessert i informasjon de kan bruke til å oppdatere trusselvurderingen.

Sikkerhetstjenesten skriver i sin gjeldende, åpne trusselvurdering at «personene i de ekstreme islamistiske nettverkene er involvert i aktiviteter av mer operativ karakter enn tidligere. Flere av disse personene reiser til konfliktområder for å få trening, kamperfaring og møte internasjonale kontakter».

En av dem er en etnisk nordmann i 30-årene, som skal være terrortrent i Jemen. PST skal ikke ha informasjon om at han har vært innblandet i gisseltakningen.