Politiets sikkerhetstjeneste (PST) åpnet tirsdag etterforskning for å klargjøre om det truende budskapet i videoklippet er å regne for oppfordringer til terror – og dermed straffbart – eller om videoen er innenfor ytringsfrihetens rammer. Nettopp det at det er kronprins Haakon, statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) som trues, skiller denne videoen fra en mengde andre lignende videoer på nettet, mener analysesjef Jon Fitje i PST.

— Videoen konkretiserer norske øvrighetspersoner, teksten er på norsk og den peker åpenbart fram mot demonstrasjonen i Oslo fredag, sier Fitje til NTB.

Videoen inneholder en relativt kjent islamsk sang på arabisk, med norske undertekster, og viser blant annet bilder av kronprins Haakon, statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre. «Å Allah ødelegg dem og la det være smertefullt», skrives det i oversettelsen.

Trusselvideoen ble kjent for offentligheten samme dag som PST offentliggjorde sin oppdaterte trusselvurdering, hvor ytterliggående islamister blir utpekt som den største trusselen mot Norge.

— Få sentrale skikkelser

PST-sjef Janne Kristiansen framhevet spesielt radikalisering av muslimer som er født og oppvokst her i landet.

– Vi vil ikke tallfeste størrelsen på dette miljøet. Det er forskjellige grupperinger, hvor relativt få skikkelser er svært sentrale. Dette er personer som har stor kontaktflate, har kontakt og kommunikasjon med ekstreme islamister internasjonalt og som har et stort nettverk her i landet, sier Fitje.

Det blir imidlertid opp til etterforskningen å finne ut hvem som kan ha produsert og publisert videoen, hvilken hensikt den har og om innholdet er «beskyttet av ytringsfriheten selv om det er provoserende», ifølge Fitje.

Lenken til videoen ble postet på Facebook-gruppen Demonstrasjon: Norske soldater ut av Afghanistan. Den har rundt 1.600 medlemmer som skal samle folk til demonstrasjonen foran Stortinget.

— Det virker som Afghanistan er plukket ut som en arena, og så bruker de tilfeldige bilder derfra i forbindelse med fredagens varslede demonstrasjon mot norske soldater i Afghanistan, sier forsvarssjefens talsmann, oberstløytnant Bent-Ivan Myhre.

Første av sitt slag

— Trusselvideoen er sannsynligvis publisert av uavhengige Al-Qaida tilhengere og tilpasset et norsk publikum, sier forsker Thomas Hegghammer i Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til NTB.

Det gjør den til den første i sitt slag.

— Vi kjenner til én video som inneholdt norske tekster, men det var en utenlandsk video det var lagt norsk tekst på. Denne videoen er laget fra scratch for Norge. Og det er nytt, sier han.

En 23 år gammel mann er oppgitt som kontaktperson for demonstrasjonen, som skal arrangeres fredag av Muslimer mot okkupasjon, ifølge innsatsleder Snorre Haugan ved Fellesoperativ seksjon i Oslo.

— Det er vanskelig å ansvarliggjøre en arrangør for at det kommer innlegg på Facebook-sider. Vi stoler på at arrangøren forholder seg til ytringsfriheten som alle andre, sier han.

Politiets jurist vurderer dessuten videoen som lovlig, framholder Haugan overfor Aftenposten. Fitje mener på sin side det ikke er noen grunn til å iverksette ekstraordinære sikkerhetstiltak.

PEKER MOT FREDAG: - Videoen konkretiserer norske øvrighetspersoner, teksten er på norsk og den peker åpenbart fram mot demonstrasjonen i Oslo fredag, sier PSTs analysesjef Jon Fitje.
SCANPIX