Muhammad Yunus fikk profesjonell hjelp til å presse Telenor i forkant av Norgesbesøket, skriver Aftenposten. Telenor tar selvkritikk på at selskapet taklet presset dårlig.

Det har vært skrevet mye om hvordan fredsprisvinner Muhammad Yunus brukte sitt nobelforedrag til å presse Telenor til å selge seg ned i det bangladeshiske mobilselskapet Grameenphone.

Men allerede før Yunus kom til Norge, sendte han brev til Telenor med beskjed om hva han mente Telenor burde gjøre. Brevet er ifølge Aftenposten datert 26. oktober og inneholder et utkast til en pressemelding. Den orienterer om at Telenor ville selge seg ut av Grameenphone, og det ble også skissert hva Telenors talsmann skulle si om salget.

Telenor bekrefter at brevet ble mottatt og at regjeringen ble varslet. Det Yunus’ PR-medhjelpere fremsatte, kunne oppfattes som trusler mot Telenor: Hvis Telenor ikke føyde seg for kravene, skulle Yunus målbære sin sak høyt og tydelig under sitt fredsprisopphold i Norge. Telenor oppfattet dette som utpressing.

— Ja, det er riktig at vi varslet representanter for regjeringen på forhånd. Vi ba om at den forretningsmessige diskusjonen måtte skje direkte mellom partene, sier kommunikasjonsdirektør i Telenor Anne-Sissel Skånvik til Aftenposten.

KNALLHARD MOT TELENOR: Nobelprisvinneren brukte PR-rådgivere i kampen mot Telenor.
LEONHARD FOEGER