Barna trengte bare å sende en SMS hvis de trengte voksne til å kjøpe alkohol til dem

Ordningen skal være en del av «Fredagstjenesten», et ukentlig innslag som skal hjelpe ungdommer med problemer, skriver VG.

I innslaget ba programlederne Trine Sollie og Sigrid Bonde Tusvik samtidig personer over 18 år som var villige til å handle på polet eller i butikken for barna, om også å sende inn SMS, slik at de kunne koble mindreårige til voksne kjøpere,

Mot slutten av programmet gjorde de to programlederne det klart at de hadde formidlet kontakt mellom en mindreårig jente i Porsgrunn og en mann som ville kjøpe alkohol til henne, skriver Aftenposten.

Robin Hood

– Vi har gjort noe veldedig. Vi er Robin Hood. Vi har hjulpet en ung jente med å få en artig kveld, sa de to programlederne.

– Dette er helt klart straffbart, og en overtredelse av alkoholloven. Strafferammene gir mulighet for bøter og fengselsstraff fra 6 måneder og opp til 2 år, og 6 år om det bare er alvorlig nok. Strafferammene gjelder også for dem som har medvirket til overtredelsen, sier politiinspektør Audun Kristiansen i Oslo.

Prosjektleder i NRK UNG, Barbara Jahn, sier på vegne av ledelsen at NRK er skuffet over innslaget som ble sendt. Ifølge henne var jenta i Porsgrunn en fiktiv person.

– Programlederne tok utgangspunkt i ting som opptok dem som 17-åringer, og ville se hvor mange voksne som var villige til å hjelpe til med å skaffe alkohol. Og det var ganske mange som gjorde det, forteller hun.

Dårlig humor

Odd Arild Olsen i foreldreorganisasjonen Barnevakten mener at hvis innslaget var humoristisk ment, var det svært dårlig humor.

– NRK bør bygge opp under og støtte arbeidet for at barn og unge ikke skal drikke før lovlig alder, mener Olsen, og legger til at ikke hva som helst kan kringkastes i humorens navn.

– Humoristisk eller ikke, i dette tilfellet oppfordrer NRK til kriminalitet, og det er helt uakseptabelt, sier han til Aftenposten.