Inga Sverdrup

En ung frisørlærling fortalte i dag om hvordan hun opplevde at kulene føk rundt hodet hennes på Domkirkeplassen. Kvinnen var på vei til jobb da hun ble stoppet av en mann.

— Han sa det var et ran på gang. Jeg så bare dumt på han. Så begynte de å skyte. Da løp jeg ned torgtrappene og ringte til samboeren min.

Sammen gjemte de seg bak en murkant ved rundkjøringen nedenfor Domkirken. I avhør har kvinnen sagt at kulene føk rundt hodet på henne.

— De skjøt i ett sett. Det var ikke bare noen få skudd slik de sa på radioen etterpå. En stor svart bil kom kjørende ned fra Domkirkeplassen og da så jeg at de knuste bakruten og begynte å skyte ut av ruten. Etter det husker jeg ikke mer.

Panoramautsikt til Domkirkeplassen

En kvinnelige ansatt hos Eiendomsmegler 1 fortalte om hvordan hun - med panoramautsikt over Domkirkeplassen - observerte dramaet utenfor kontorvinduene. Som så mange andre, trodde hun det var en øvelse.

— De to svartkledde mennene på Domkirkeplassen, hvordan opptrådde de? ville Johnny Thendrups forsvarer, Johnny Veum vite.

— De var veldig rolige, det var jo derfor vi trodde det var øvelse. De vinket folk forbi, og en kollega, på vei over plassen, snakket med dem. De bare vinket han rolig videre.

— Virket de truende på noen?

— Nei, ikke før de la han (gisselet red. anm) i bakken. Da synes vi det var at rart de var så hardhente under en øvelse.

Så jordspruten stå

Vitnet forteller videre at hun like etter så to kuler smelle i bakken foran politimannen som sto i Kirkegata.

— Skuddene mot politimannen - hvor sto han? spurte Veum.

— Hjørnet av H&M, mot Kirkegata. Ett skudd traff i bakken foran han og ett traff i blomsterkassen. Jeg så jordspruten etter treffet. Da så jeg at politimannen tok frem våpnet sitt.

Kvinnen forteller så at hun og hennes kollegaer tok i mot en gruppe med svært oppskaket personale fra Nokas. De ble alle plassert i et møterom, gitt kaffe og vann.

— Jeg tenkte; skjønner de ikke at det er en øvelse. Det var først da vi skrudde på radioen og hørte at en politimann var skutt, at vi skjønte at dette var alvor.

Flere sivile vitner skal avgi forklaring for retten i dag, før den sivile politimannen som ble tatt som gissel slipper til seneren i dag. Kollegaen til Erik Håland skal etter planen avgi sin forklaring torsdag morgen.