Kronprinsesse Mette-Marit fant fram lommetørkleet og tørket smilende vekk tårene, mens kong Harald smilte takknemlig til de over hundre festkledde barna fra Abildsø skole og Gamlebyen skole i Oslo.

– Kjære kongen vår. Gratulerer med dagen. Jeg ønsker at du skal passe på oss barna, og så skal vi barna passe på deg, sa vesle Theo Nærland Viljugrein da bursdagssangen var over.

Deretter ble kongen gratulert på flere forskjellige språk, noe dagens familiekjære 70-årsjubilant tydelig satte pris på.

Se også: Vår mulitimediadokumentar fra kongens liv og Kong Haralds ønskeliste.

Familien rundt seg

Festgudstjenesten i Trefoldighetskirken i Oslo onsdag formiddag innledet den offisielle delen av kongens fødselsdagsfeiring.

– Når barn fyller år, får de gjerne en krone på hodet. De får være prinsesse eller prins for en dag, sa biskop Ole Christian Kvarme i sin preken til kongen.

I den personlige prekenen la biskopen vekt på at ingen er «bare et menneske» – men at Gud har kronet hvert menneske med verdighet.

–70 år, tre generasjoner. Vår konge er omgitt av dronningen, av barn og svigerbarn og deres barn, av sine søstre og deres familier. Vi takker Gud for kongens hus, i livets mange faser og med fellesskap over generasjoner, sa Kvarme.

Med seg i kirken hadde kong Harald den nærmeste familie, med unntak av de aller yngste familiemedlemmene. Også Marius Borg Høiby var til stede

Kronprinsen leste

Familiens tilstedeværelse på en dag som denne betyr mye for kong Harald, som i et intervju med NTB kort tid før bursdagen uttalte at det viktigste i livet når man fyller 70 år – ved siden av god helse – nettopp er familien.

Kronprins Haakon bidro også under festgudstjenesten. Han leste fra en tekst fra Matteusevangeliet, mens skuespiller Hildegunn Riise leste et dikt fra Olav H. Hauge.

Ellers var det vakker korsang fra flere hundre sangere som løftet fram den høytidelige stemningen i Trefoldighetskirken onsdag. Blant annet ble det sunget en helt ny salme, laget for anledningen av Edvard Hoem og Håkon Berge.

Gudstjenesten skulle opprinnelig vært i Oslo Domkirke, men på grunn av oppussing fant gudstjenesten altså sted i den noe mindre brukte Trefoldighetskirken.

Festgudstjenesten var Kirkens måte å hedre kong Harald på. Senere onsdag vil Stortinget hedre kongen med et arrangement i Slottsparken, mens regjeringen gir en festmiddag på Akershus slott onsdag kveld.

70-årsjubilanten kong Harald trakk på smilebåndene da et stort og fargerikt barnekor sang en rungende «Hurra for deg» og gratulerte kongen med dagen på flere forskjellige språk.
Larsen, Håkon Mosvold
Over hundre skolebarn fra Oslo sang «Hurra for deg» for kong Harald i Trefoldighetskirken i Oslo onsdag formiddag.
Larsen, Håkon Mosvold
En smilende kong Harald forlater Trefoldighetskirken i Oslo etter festgudstjenesten onsdag.
Holm, Morten
Kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Märtha Louise, prinsesse Astrid, fru Ferner og Ari Behn forlater Trefoldighetskirken etter gudstjenesten i anledning kongens 70-årsdag. Bare de aller yngste barna manglet under gudstjenesten.
Holm, Morten