De overlevende som er på plass i Oslo tingrett i dag for å få med seg domslutningen mot Anders Behring Breivik, er lettet med dommen.

— Jeg er fornøyd. Selv om jeg ikke hadde noen forventninger i den ene eller andre retningen, så viser dette at rettssystemet vårt fungerer. Denne dommen blir nok lettere å håndtere enn hvis han hadde blitt dømt som utilregnelig,

sier Bjørn Ihler.

Han mener dommen vil gjøre det lettere å forebygge og bekjempe ekstremisme.— Ekstremister vil bli tatt mer seriøst etter dette. Denne dommen blir viktig i arbeidet mot politisk ekstremisme, mener Ihler.

- Borte fra samfunnet

Det samme mener Tore Bekkedal. Han overlevde Utøya-massakren gjennom å gjemme seg på et toalett i kafébygget på øyen.

— Dette er en lettelse. Det var dette vi håpet på. Kanskje kan dommen bidra til at vi ikke ser på Breivik som kun en gal mann, men en politisk ekstremist.

Han håper det samfunnets oppgjør med massemorderen nå er endelig over, slik at han

ikke lengre trenger å forholde seg til mannen som forsøkte å ta livet av ham.— Gjerningsmannen er borte fra samfunnet nå. Jeg er ikke redd for at han kommer ut igjen, sier Bekkedal.

Ikke en avslutning

Bekkedal understreker at selv om punktum i rettsprosessen mot Breivik nå kan være satt, så er det ikke over for de som var direkte involvert i terroraksjonene.

— Vi mistet så mange talenter, som er vekke for alltid. For meg er ikke dette noen avslutning, sier han.

Heller ikke Bjørn Ihler ser på 22. juli som et endelig punktum, selv om rettsoppgjøret muligens er over.

— Punktum er kanskje satt for rettssaken, men for meg er det bare et kapittel som avsluttes.

- SYSTEMET FUNGERER: - Ekstremister vil bli tatt mer seriøst etter dette. Denne dommen blir viktig i arbeidet mot politisk ekstremisme, mener Utøya-overlevende Bjørn Ihler.
Scanpix