Ved juletider lå Oslo-kvinnen for døden. Den lumske sykdommen cystisk fibrose angrep lungene og gjorde at hun knapt greide å spise. Sammen med storesøster Elisabeth Tenmann planla Cecilie Lysholm sin egen begravelse.

På mystisk vis ble hun bedre da vinteren slapp taket og kveldene ble lysere. I april fikk hun nye lunger. Nå er hun erklært hundre prosent frisk, og har reist på sin første ordentlige ferie på veldig lenge. Turen gikk til Bergen, sammen med storesøster Elisabeth (33). Bergens Tidende møtte dem i Akvariet fredag kveld.

Lunger fra et barn

— Sannsynligvis har jeg fått lunger fra et barn.

Hvem giveren er skal holdes hemmelig, men jeg fikk vite at vedkommende var 1,40 meter høy. Jeg er ikke så høy selv, heller. Det er en følge av sykdommen, sier Cecilie Lysholm.

Hun har gått på antibiotika i 17 år, de to siste årene fikk hun medisinen intravenøst hele døgnet.

Cystisk fibrose er en lunge/magesykdom som påvirker kjertler og slimhinner i kroppen.

Sykdommen gir hyppige luftveisinfeksjoner.

Lungene blir ødelagt.

— I de gamle lungene mine florerte bakteriene. I de nye lungene er det friskt vev som ikke gir samme grobunn for bakterier, sier hun.

Eneste som overlevde

Fortsatt må Cecilie Lysholm ta tabletter to ganger hver dag. Det er for at kroppen ikke skal prøve å kvitte seg med de to fremmede lungene.

— Det går veldig bra. Jeg er den eneste kvinnen i Norge med min sykdom som har overlevd en dobbel lungetransplantasjon, sier Cecilie Lysholm. Cecilie får ikke takket storesøsteren sin nok.

— Elisabeth har vært der hele tiden. Hun har stilt opp, gitt meg hjelp og støtte. Det er enormt viktig å ha en sånn person rundt seg. Mange andre fryser deg ut når du er syk, sier Cecilie Lysholm.

Ønsker flere donorer

Hun og søsteren ble i sommer påspandert en ferietur. Cecilie Lysholm bestemte seg for at søsteren skulle få velge reisemål. De kunne dra til Syden, til København eller et annet sted. De hadde få begrensninger. Men Elisabeth Tenmann valgte Bergen - og Akvariet.

— Søsteren min er nemlig helt vill etter pingviner, sier Cecilie.

En av Cecilies absolutte hjertesaker er organdonasjon. Hun har opplevd at hele ni venninner med cystisk fibrose har dødd i organkø.

— Når et viktig organ svikter, vil de fleste av oss takke ja til å motta et organ fra en annen hvis det kan redde livet vårt. Men vi nøler hvis vi må ta stilling til om vi vil gi bort våre egne organer, sier Cecilie.

Ett menneske har syv organer som kan gis bort: Hjerte, to lunger, to nyrer, lever og bukspyttkjertel.

— Jeg har respekt for dem som synes det er ekkelt. Men jeg håper i alle fall at folk kan tenke over saken, sier Cecilie Lysholm ý som ganske sikkert kommer til å stikke innom Akvariet i Bergen søndag også.

PÅ BYFERIE I BERGEN: Like etter jul planla Cecilie Lysholm sin egen begravelse. Men hun overlevde sykdommen cystisk fibrose og fikk to nye lunger i april. Fredag tilbrakte hun flere timer i Akvariet i Bergen.
FOTO: KNUT EGIL WANG