IDA TORP HALVORSEN/AFTENPOSTEN

Pinseaften var Truls Gjefsen fra Otta i Gudbrandsdalen på sin første skitur i Jotunheimen noensinne.

Sammen med en kamerat hadde han gått en fem timer lang tur til Smørstabbreen da de satte utfor den siste, lange bakken ned til Sognefjellshytta.

— Ganske høyt opp i bakken var det noen skygger som jeg ikke tolket helt rett. Jeg var nok litt trøtt og uoppmerksom. Plutselig forsavnt den høyre skien min ned i en bresprekk, og før jeg rakk å tenke meg om hang jeg med hodet ned etter én ski og én stav, sier Gjefsen til Aftenposten.no.

Han anslår at bresprekken var 20 meter dyp - minst.

«Er i bre»

— Jeg hadde jo god tid til å undersøke den. Men det var helt svart i bunnen, så det kan godt ha vært enda noen meter ned, sier Gjefsen, som er lektor og forfatter, og jobber ved Otta videregående skole.

Turkameraten hadde kommet frem til Sognefjellshytta én kilometer unna da han oppdaget at Gjefsen ikke lenger var bak ham.

Han skjønte at noe var galt og tilkalte hjelp, men det var Gjefsen selv som forklarte hvor han var.

— Tidligere på dagen hadde vi konstatert at det er dårlig dekning i området, og derfor trodde jeg ikke at mobiltelefonen jeg hadde i jakkelomma kunne brukes. Men etter en stund ringte telefonen. Først tenkte jeg at «de får ikke tak i meg», men så kom jeg på at det betydde at den kunne brukes, sier Gjefsen.

Han fikk telefonen ut av lomma og fikk tastet meldingen «er i bre» med en tommel og en fortann. Rett etterpå ringte kameraten ham opp.

- Ikke redd

— Jeg var ikke på noe tidspunkt ordentlig redd, for jeg var helt sikker på at jeg skulle få hjelp. Og da jeg fikk kontakt på telefonen, var jeg helt sikkert på at det skulle gå bra. Men det ble mer og mer vondt i beinet og hånda som satt fast. Jeg brukte mye krefter på å unngå at hodet hang ned hele tiden, sier Gjefsen.

Tilsammen to og en halv time hang han i bresprekken før redningsmannskapene kunne fire ham opp.

Ifølge politiet, som i helgen mente ulykken minnet om Donald, reddet han livet ved hjelp av gode ski, bindinger og sko.

Etter å ha blitt fraktet i helikopter til Sognefjellshytta, der han fikk tørre klær og noe varmt å drikke, bar det videre til sykehuset i Lillehammer.

På grunn av dårlig blodtilførsel over lang tid, hadde en muskel nær ankelen blitt kraftig skadet, og søndag ble Gjefsen operert to ganger.

— Jeg har bestemt meg for at jeg er ferdig med Jotunheimen nå. Men hvis beinet blir brukbart igjen, kommer jeg til å fortsette å gå på ski, sier han.

Synspunkter? Skriv en kommentar nedenfor.

VIL GÅ MER PÅ SKI: - Jeg har bestemt meg for at jeg er ferdig med Jotunheimen nå. Men hvis beinet blir brukbart igjen, kommer jeg til å fortsette å gå på ski, sier Truls Gjefsen.
terje lisødegård/gd