EYSTEIN RØSSUM, KJELL ØSTERBØ, PAAL KVAMME, KRISTER HOAAS

Etter en langvarig, iskald og strabasiøs leteaksjon på halvannet døgn, kom gladmeldingen ca. kl. 23.00 i går:

— Skiløperen er funnet - etter forholdene i god form!

Mannen ble funnet like sør for Berakupen vest på Hardangervidda, i et område det også tidligere hadde vært søkt i.

— Slik er det når sikten er dårlig, sier en gledesstrålende Audun Høyland, lensmann i Ulvik.

Overrasket av dårlig vær

Det var i 12.00-tiden lørdag at en 24 år gammel mann fra Østlandet parkerte bilen ved Rv. 7 og la ut på skitur.

Mannen hadde tenkt seg opp på Berakupen, på 1530 meter moh., ikke merket løype. Det var fint vær om morgenen, men været skiftet raskt. Tre timer senere meldte den erfarne fjellmannen fra om at han hadde gått seg vill.

Siden har store letemannskaper lett kontinuerlig etter mannen, uten å klare å lokalisere ham. Dårlig vær i området gjorde søket svært vanskelig.

To helikoptre, seks hundepatruljer, 30-35 scootere og alt tilgjengelig mannskap fra Røde Kors, Sivilforsvaret og politiet på Voss ble mobilisert i søket.

— Vi har lett i hele dag uten å finne mannen. Han har vært ute veldig lenge. Han er alene, noe som betyr at han ikke har noen å varme seg på. Selv om han er relativt godt kledd er han ikke utstyrt for å ligge ute i flere døgn, ikke har han mat heller. Det er jo grenser for hvor lenge han kan ligge nedgravd, sa Eirik Walle, redningsleder ved Hovedredningsentralen på Sola til BT i går ettermiddag.

Helikoptersøk

Først i 19.30-tiden i går stilnet uværet såpass at to helikoptre kunne lette og sette i gang søk i området hvor man mener at den savnete befant seg sør for Algarden og Fagernuten.

Men etter en times søk måtte begge helikoptrene returnere på grunn av mørket.

- Ved godt mot

I går kveld hadde den savnete lav batterikapasitet på mobiltelefonen, og letemannskapene hadde ikke hatt kontakt med siden like før kl. 18.00. — Vi har snakket med ham på telefon flere ganger i løpet av ettermiddagen, og vi har avtale om at han ikke skal ha telefonen på alltid, for å spare batteri, sier Knut Bue i Hordaland Sivilforsvarsdistrikt til Bergens Tidende.

— Sist vi pratet med ham i ettermiddag var han ved godt mot, ettersom været hadde lettet litt. Tidligere på søndagen var det forferdelig vær, med null sikt, sier Bue.

— Hvordan tror du han har det?

— Du kan tenke deg selv å ha sittet i ro på avveie siden klokken 15.00 lørdag, med begrenset med klær og uten utstyr for å ligge ute, sier Bue.

Da BT møtte Bue på Maurset i går kveld, hadde både han og flere av redningsmannskapene jobbet intensivt i 30 timer etter den savnete skiløperen.

Dårlig vær, store områder

Redningsarbeidet ble ledet fra hytten til Eidfjord Røde Kors Hjelpekorps, ved skitrekket på Maurset.

I går kveld ble det kvistet en løype i søkeområdet, hvor det ble plassert ut lysutstyr for å hjelpe både leitemannskaper - og eventuelt den savnete 24-åringen.

Letemannskapene fikk signallys og signalraketter fra Forsvaret, i tillegg ble det brukt kraftig nyttårsfyrverkeri for å lage lyd og lys.

Leteområdet var svært, fra Bærakupen og til Fagernut, opp mot veien. Et område bestående av kvadratkilometer etter kvadratkilometer av store snødekte vidder.

Sent i går kveld blåste det framdeles, sikten var dårlig og temperaturen rundt null. På riksvei 7 over Hardangervidda var det i går ettermiddag kolonnekjøring på grunn av uværet.

Hjelpemannskapene hadde også en beltevogn på stedet, denne ble brukt som varmestue for mannskapene.

Været klarnet opp

Like før kl 23.00 klarnet været opp.

Da var det ca. 20 mann ute på snøscooter og ski ute og søkte, med mer mannskap på vei. Mens redningsledelsen planla hvordan nattens søk skulle utføres, kom gladmeldingen.

SØK FRA OVEN: To helikopter ble i går kveld brukt i søket, men på grunn av uværet måtte disse returnere etter en knapp time. <p/>FOTO: KNUT STRAND
NATTSØK: Noen minutter før kl. 23.00 planlegger Ulvik-lensmann Audun Høyland og letemannskaper hvor og hvordan nattens søk skal gjennomføres. Like etter kommer det gledelige budskapet: 24-åringen er funnet! <p/>FOTO: KNUT STRAND