I 2007 var det norske overfisket på 13.389 tonn, verdt 235 millioner kroner. Året etter var overfisket nærmere 8.000 tonn, til en verdi av 128 millioner kroner, melder TV 2.

— Det betyr at vi har bommet på kvotefastsettelsen de siste to årene, sier fiskeriminister Helga Pedersen (Ap).

Hovedårsaken til overfisket er måten fisket er regulert. Kvotene blir fordelt ut fra en forventning om at mange ikke klarer å fiske kvotene sine. Derfor får fiskerne større kvoter enn det er kvotegrunnlag for.

Helga Pedersen understreker at det er den minste flåtegruppen det her er snakk om. Mindre kvoter ville rammet denne gruppen hardt, sier hun.

— Og vi så jo også at det lå an til å bli en kvoteøkning i 2009 fordi vi har en eksepsjonell god bestandssituasjon, sier Helga Pedersen.

Hun mener likevel at overfisket ikke gjør at Norge sitter med dårligere kort på hånden når vi skal inn i fiskeriforhandlinger med Russland.

— Nei det vil det ikke. Vi har informert russerne om at vi har bommet på kvotefastsettelsen i 2007 og 2008. Og det kvantumet som er fisket for mye i forhold til kvotene, er jo registrert av havforskerne og tatt hensyn til når vi har satt kvotene for 2009, sier Pedersen.

SCANPIX
SCANPIX