– Vi har meldinger om at det er over hundre mennesker som ble evakuert, og de er plassert på to ulike hoteller i natt. En geolog har vært og sjekket området og konstaterte at det ikke er fare for nye ras, sa operasjonsleder Ann Karin Sundgården i Gudbrandsdal politidistrikt til NTB natt til mandag.

Det første raset sperret 21 personer inne i Byrbergtunnelen, og jordmassene dro med seg 40 meter av riksvei 15 i Lom søndag rundt klokken 16. Raset var minst 150 meter bredt og mellom tre og femten meter høyt, og et hus ble tatt av jordmassene.

Noen timer senere gikk det et nytt ras på den andre siden av Vågåvatnet. Fylkesvei 468 var stengt noen timer på grunn av raset, men ble åpnet for kolonnekjøring klokken 21.30. Kolonnekjøringen fortsatte utover natten.

– Det er heldigvis ingen tegn på at noen er skadd i rasene. Det er heller ingen som er meldt savnet, sier Sundgården.

Redningsaksjonen ble avsluttet klokken 23.20 søndag kveld. De evakuerte vil trolig få flytte tilbake igjen til sine hus mandag.

Ved godt mot

Ordføreren i Lom kommune, Simen Bjørgen, tok søndag kveld imot evakuerte personer på Fossberg hotell i Lom. Her ble de tatt imot av et kriseteam med psykiatrisk sykepleier, lege og prest. Ved 22-tiden var ordføreren ved godt mot.

– Været har roet seg betraktelig, og det har ikke vært noen nye ras. Nedbørsmengden er avtakende, og Meteorologisk institutt melder bare 1-2 millimeter nedbør i natt. Det har ennå ikke vært noen inne i rasområdet, men vi regner med å kunne ta oss inn der i løpet av natten eller senest i morgentimene. Vi har ingen indikasjoner på at personer er tatt av raset, og det er heller ikke sannsynlig at biler har vært skadelidende, sier Bjørgen til NTB.

Natt til mandag var det oppholdsvær i området.

– Prognosene viser også at det ikke er forventet noe særlig mer nedbør, sier Sundgården.

– Aldri opplevd lignende

Ordfører Bjørgen fortalte til NTB at situasjonen var dramatisk etter raset som minst var 150 meter bredt og mellom tre og femten meter langt.

– Vi er en liten kommune og har aldri opplevd noen lignende tilfeller, så dette er svært dramatisk for oss, sa Bjørgen.

De som skal til Vestlandet måtte kjøre lange omveier fordi alle veiene fra Gudbrandsdalen og over fjellet var stengt.

– Hele Vågådalen er full av biler. Det er totalt kaos med flere kilometer kø. De som skal til Vestlandet må kjøre E6 nordover, mot Dombås, sa Line Aabakken ved Vågå Taxisentral til NRK.

Luftambulansehelikopter fra Ål og Dombås, politi, brannvesen, og veivesenet rykket ut til rasområdene. Ekstremt stor lokal nedbør er årsaken til rasene, opplyser informasjonsrådgiver Per Kolstad i Statens vegvesen region Øst til NTB.

EVAKUERT: Over hundre mennesker ble rammet av to jordras i Vågå og Lom søndag. En del av dem ble sendt til Fossberg hotell i Lom.
Scanpix