Ousland ønsker tiltak som virkelig svir på pungen.

Tirsdag kom Ousland hjem etter å ha fulgt i Nansens fotspor fra Nordpolen til Franz Josefs land. På turen observerte han store endringer fra første gang han var på Nordpolen for 17 år siden.

– For 17 år siden var isen rundt tre meter tykk. Nå målte vi istykkelsen hver eneste dag fra Nordpolen og ned til Franz Josefs land, og vi fant ikke noe is som var tykkere enn to meter, sier Ousland til NRK.

Og da de kom ned til Kapp Flora, så var det ikke is i det hele tatt.

– Hvis du leser bøkene til Nansen og Johansen, så forteller de om is mellom 300 til 400 kilometer sør for Kapp Flora, men nå lå isen langt nord i forhold til den gangen. Isen har kanskje flyttet seg så mye som 500 til 600 kilometer på de siste 100 årene, sier Ousland.

Han forteller også om isbjørn som var fanget på Kapp Flora som ikke maktet å svømme så langt at de kunne nå en iskant. I stedet for å spise sel, var de tvunget til å spise tang og måkeunger.

– Jeg er like bekymret som alle forskerne er. Det blir mindre og mindre is, og det kommer til å få store konsekvenser for våre liv – ikke bare dyrelivet. Jeg mener det må upopulære og drastiske tiltak til, og det må svi på pungen for å begrense forurensningen, sier han.