Undersøkelsen fra det nasjonale kreftinstituttet i Maryland i USA tok for seg over 44.000 kvinner som var ferdige med overgangsalderen og som tok naturlig østrogentilskudd.

Tallene viser at kvinner som tar slike tilskudd har 60 prosents større risiko for å utvikle kreft i eggstokkene enn kvinner som ikke tar hormontilskudd. Prosentandelen økte proporsjonalt med hvor lenge kvinnene hadde fått hormonbehandling.

Nylig ble det også publisert forskningsresultater som påviste økt sjanse både for å få brystkreft og lungekreft for kvinner som fikk østrogen.

Slik hormonbehandling har lenge vært vanlig for kvinner som er ferdig med overgangsalderen, og resultatene fra de forskjellige undersøkelsene som er publisert den siste tiden har vakt diskusjon, ikke minst i norske legekretser, som er delt i synet på bruk av østrogentilskudd.

I Norge benyttes mest naturlig østrogen i hormonbehandlingen, mens det i USA fortsatt er mest vanlig å benytte kunstig østrogentilskudd.

Kreft i eggstokkene er den sjette mest vanlige form for kreft hos kvinner, og hvert år får rundt 450 norske kvinner denne diagnosen.

(NTB)