Torgeir Norling

— Her går det hett for seg, sier vakthavende meteorolog Kristen Gislefoss til Bergens Tidende.

Han legger ikke skjul på at temperaturen ved Meteorologisk institutt på Blindern denne sommeren nok er litt høyere enn i resten av landet. For instituttets værtelefon gløder når sommervarmen uteblir, og Gislefoss må rett som det er trå til og trøste værsyke nordmenn som drømmer om solskinn og varme sommernetter.

— Folk ringer inn og etterlyser sommeren, sier han.

Værsyke østlendinger

Ifølge Meteorologisk institutt er det folk fra Østlandet som er mest ivrige til å kontakte værtelefonen. Ifølge Dagsavisen satt meteorologene i fjor i telefonkonsultasjoner med østlendinger i 22.000 minutter. Vestlendinger hadde værsamtaler i 10.000 minutter mens nordlendingene lå nederst med bare 2000 minutter.

— Det er ikke til å feie under en stol at vestlendinger, nordlendinger og trøndere tåler mer overskyet vær og nedbør enn hva tilfellet er på Østlandet, sier han.

— Folk fra disse områdene er vant med mer dårlig vær, og de er jo absolutt vant med mer vind enn folk på Østlandet, sier han.

Kan ikke love

Ikke alle forstår hvorfor meteorologene med all sin kunnskap ikke klarer å ordne en bedre sommer. Kristen Gislefoss hevder likevel at de fleste som ringer tar et dårlig værvarsel med fatning.

— De er kanskje litt oppgitte, og lurer på hvor sommeren blir av. Det er et godt spørsmål, sier han.

For Gislefoss kan ikke love mye. Ustabile værsystemer skaper problemer.

— Vi har en værtype der meteorologene helgarderer med litt sol, litt skyer, litt nedbør og et tordenskrall hist og pist.

— Problemet er å gi folk et godt varsel. Av og til er det områder som unngår bygene fullstendig, men det er aldri gitt på forhånd hvor det skjer, sier han.

Alt Gislefoss drister seg til å spå er at lavtrykket muligens vil ta retning litt nord mot slutten av uken, og at det kan stabilisere forholdene i sør.

Han legger til at sommeren i Hordaland tross alt ikke har vært så langt unna hva som er normalt:

— Den har vært noe kjøligere, men i forhold til nedbør har den vel ikke vært så langt unna det normale, sier han.

ØSTLENDINGENE VERST: Kristen Gislefoss legger ikke skjul på at folk fra Østlandet generelt blir mer værsyke enn folk fra andre deler av landet.