Men Ap nekter å røpe hvilken kandidat de vil stemme på.

Frp forsøkte tirsdag å få partiene på borgerlig side til å gå inn for Høyres Fabian Stang som Oslos nye ordfører. Men signalene fra Høyre tirsdag kveld var at partiet ikke ville stemme på sin egen kandidat i første valgrunde.

Venstre og Høyre har nemlig inngått en avtale om avstemningen onsdag. Partiene skal ha blitt enige om å stemme på Venstres kandidat Kjell Veivåg i første valgomgang og på Høyres Fabian Stang dersom det må avholdes en andre valgomgang.

– Renkespill

– Høyres gruppe kommer til å fremme Stang som kandidat, men kommer ikke til å stemme på ham. Det må være unikt i norsk politisk historie. Jeg har ikke vært borti makan, sier Frps gruppenestleder Henning Holstad til NTB.

– Det som skjer er et renkespill om ordførerposisjonen i Oslo. Det er et spill Frp i hvert fall ikke vil være med på, sier han.

Kristiansen trakk seg

Frps ordførerkandidat Svenn Kristiansen trakk uventet sitt kandidatur tirsdag fordi han mente den kaotiske forhandlingssituasjonen som har oppstått er uverdig. Han ba de borgerlige partiene stemme på Fabian Stang som ordfører, og Aud Kvalbein fra KrF som varaordfører.

– Som ordfører har man et ansvar. Velgerne stemte for et borgerlig flertall i Oslo, og da må vi sørge for at det blir et borgerlig styre, sier Kristiansen.

Taust fra Ap

Dermed er det tre ordførerkandidater igjen: Fabian Stang (H), Kjell Veivåg (V) og Nina Bachke (Ap). Selv om Stang nå har Frps støtte, er det ikke sikkert han blir Oslos nye ordfører.

Arbeiderpartiet kan komme til å stemme på Veivåg i første omgang, i stedet for å støtte sin egen kandidat, for å unngå at Fabian Stang blir valgt i andre. Aps gruppeleder Rune Gerhardsen vil ikke røpe noe om stemmetaktikken.

– Det får vi se når vi kommer til avstemningen, sier han. Imidlertid har Gerhardsen tidligere sagt at dersom valget står mellom de borgerlige kandidatene, foretrekker Arbeiderpartiet at Kjell Veivåg blir ordfører.

Venstre på vippen

Venstre er i en særstilling fordi partiet er på vippen, det vil si at deres stemme er avgjørende for begge sider. Høyre, Frp og KrF har til sammen 27 stemmer. Det er det samme antall som venstresiden, med Ap, SV og Rødt.

Byrådsleder Erling Lae (H) mener alt ligger til rette for at det blir ordnet konstituering som gir en borgerlig ordfører og varaordfører. Han er ikke særlig bekymret over kritikken fra Frp.

– Absolutt alle andre enn Frp har vært klar over at dette var måten man skulle gjøre det på, sier Lae til NTB.

Han avviser at Høyre svikter sin egen kandidat i et politisk spill med Venstre.

– Hvis det er flertall for Veivåg, så vil han bli valgt uansett fordi Ap, Venstre og SV har flertall. Og har han ikke flertall, ja da blir jo Fabian Stang valgt, sier han.

Lae mener Høyre bare forsøker å skape bredest mulig oppslutning om den kandidaten som uansett blir valgt.

– Vi i Høyre har tidligere sagt at det ikke er rimelig at partiet skal kreve både byrådslederen og ordføreren, sier han.

SPARSOM MED OPPLYSNINGER: Høyres ordførerkandidat, Fabian Stang, var forsiktig med å kommentere støtten fra Frp. - Vi får se hva som skjer under avstemningen, sa han.
Holm, Morten
TREKKER SEG: Frps Svenn Kristiansen håper å normalisere situasjonen ved å trekke seg som ordførerkandidat. Han fryktet den kaotiske situasjonen ville føre til politikerforakt.
Holm, Morten