Lignende kurs har vært holdt i Kristiansand, Stavanger og Tromsø, men det åtte uker lange kurset er det første i sitt slag i Oslo.

I alt ti ungdommer i alderen 18-25 år har frivillig meldt seg på kurset.

Eget initiativ

– Det er ungdommene selv som har meldt interesse, og kurset er basert på frivillighet. De ønsker å gjøre noe med sitt cannabisforbruk. Mange føler trang til «å klarne opp» hodet sitt, få mer overskudd og finne tilbake til seg selv, sier miljøterapeut Marianne Otterstad i Oslo kommunes uteseksjon til NTB.

Sammen med Hedda Reiermark vil hun lose ungdommene gjennom både abstinenssymptomer og mulige angstfornemmelser, samt bevisstgjøre dem med henblikk på tilbakefall og bygging av nettverk.

– Vi ønsker å bidra til en økt bevissthet hos den enkelte ungdoms bruk og forhold til cannabis. Dersom kursdeltakerne har behov og et ønske om ytterligere hjelp etter kursperioden, vil de vi bistå med formidling til rett instans, sier Otterstad.

Røyeslutt

Kurset startet mandag ettermiddag, og neste mandag er datoen da alle ungdommene skal slutte å røyke.

Kurset bygger delvis på et program som har vært brukt i Sverige i flere år, men i Norge arbeider man i grupper, mens det svenske opplegget går ut på individuell oppfølging.

Dette kurset er et prøveprosjekt som finansieres av Rusmiddeletaten i Oslo kommune. Dersom det er vellykket, er det godt mulig at det vil bli arrangert nye kurs til neste år.