— Rundt klokken 08.30 veltet "Orkla" helt rundt og ligger nå med bunnen, forteller kommandørkaptein Thom Knustad, presseoffiser ved Forsvarskommando Sør-Norge.

KNM "Bergen" ligger ved den brennende minesveiperen, assistert av fire andre fartøy.

Ligger skjevt i vannet

Det har brent kontinuerlig i minesveiperen siden tidlig i går, og fartøyet har fått svært omfattende skader. Da fartøyet kantret, slukket endelig brannen. Nå frykter Sjøforsvaret at det går til bunns.

— "Orkla" ligger skjevt i vannet, så vi frykter at hun kan brekke opp og synke. I så fall vil fartøyet bli hevet. Vi har som utgangspunkt at alle vrakrester skal fjernes, sier Knustad.

Det er kun registrert minimale utslipp fra vraket, og Knustad tror det meste av oljen er brent opp.

Kommisjon

Årsaken til brannen er foreløpig en gåte. Forsvaret setter nå ned en kommisjon som skal undersøke om det er feil på selve minesveiperen som førte til brannen.

— Denne brannen var ikke vanlig i den forstand at den var eksplosjonsartet. Vi vil derfor nedsette både en operativ og en teknisk kommisjon for å finne årsaken. Vi må vite om det er feil på fartøyet som vi må korrigere på de andre, sier flaggkommandør Trond Grytting til NTB.

Forsvaret har åtte andre fartøy av samme typen som "Orkla". Skipet er bygget i komposittplast, men Grytting mener at det ikke skal tilsi at det tåler en brann dårligere.

Minesveiperen lå nordøst for Flemsøya i Møre og Romsdal, og deltok i militærøvelsen Flotex da brannen startet litt før klokka sju tirsdag morgen. 26 av mannskapet gikk straks i flåter, mens resten ble igjen om bord på "Orkla" for å forsøke å slukke brannen.

SVART RØYK: Kraftig sort røyk veltet ut av KNM Orkla i hele går.
FOTO: TV SUNNMØRE