— Jeg har alltid vært en ærlig person og hadde ingen grunn til å lyve om disse tingene. Derfor står jeg ved forklaringen jeg ga i 1991, sa den unge mannen i retten i går.

Faren hans ble for 13 år siden dømt for incest mot sønnen og en niese. Saken blir denne uken gjenopptatt fordi niesen har endret forklaring. Mannen har hele tiden hevdet at han er uskyldig

Ifølge tiltalen skal bergenseren ha forgrepet seg flere ganger på sønnen ved å ta på kjønnsorganet hans mens han lå i sengen.

— Jeg husker at min far strøk meg over baken under trusen. En annen gang holdt han penisen min fordi han skulle lære meg å tisse. De andre tingene tror jeg at jeg har fortrengt, sa sønnen.

Syntes faren var ekkel

22-åringen var tydelig nervøs da han forklarte seg i Frostating lagmannsrett i går. Etter anmodning fra bistandsadvokat Ada Paulsen satte den tiltalte faren seg bak i salen for at sønnen skulle slippe å se ham under forklaringen. De to har ikke hatt kontakt siden dommen falt i 1992.

— Jeg har egentlig aldri ønsket noen kontakt med min far. Jeg husker at jeg syntes han var ekkel, svarte mannen som siden begynnelsen av 90-tallet har slitt med store psykiske problemer.

Forklaringen til sønnen står i skarp kontrast til det niesen forteller om sine opplevelser. Hun benekter nå at hun har vært utsatt for seksuelle overgrep fra onkelen.

- Ledende avhør

Retten fikk i går avspilt dommeravhørene som ble tatt av sønnen og niesen i 1991. Der forteller begge at tiltalte har forgrepet seg på dem. Forsvarer Erling Olav Lyngtveit reagerte kraftig etter å ha hørt opptaket av jenten.

— Dette er noe av det verste jeg har hørt. Spørsmålene er eksepsjonelt ledende og bryter alle fundamentale krav til hvordan barn skal avhøres, sa han i pausen.

Advokaten mener politibetjenten som utførte avhøret nærmest la ordene i munnen på jenten.

Saken fortsetter frem til onsdag i neste uke.