Norges lag til kokke-VM vant i kveld selve gullet — Bocuse d'Or - i Lyon, Frankrike.

Norges lag er ledet av Ørjan Johannessen. Han hadde med seg assistent Jimmy Øien og trener Odd Ivar Solvold.

USA fikk sølv, mens Sverige fikk bronse i kokkekonkurransen.

Inne i salen var det stor spenning mens resultatet ble lest opp av Lyons ordfører. På forhånd var også Danmark blant favorittene.

Gjestegiveri-barndom

Ørjan Johannessen vokste opp blant gryter og kjevler i familiens eget gjestgiveri i Bekkjarvik i Austevoll. Interessen for matlaging kom tidlig, og i dag er Johannessen igjen på plass i det celebre selskapet Bocuse d'Or i Lyon, også omtalt som kokkekunstens OL eller verdensmesterskap.

29-åringen siktet mot gullet, men konkurransen var knallhard. I mai i fjor tok austevollingen bronse i EM i Stockholm, etter å ha vunnet den europeiske konkurransen i 2012.

- Fantastisk prestasjon

Frode Alræk, partner i Søtt+SaltGruppen i Bergen, dro til Lyon på mandag for å heie på Johannessen og det norske laget.

— Her er det god stemning og hæler itaket, forteller han.

Sammen med 400-500 andre nordmenn erAlræk på vei til den norske festen på Brasserie Georges, byens eldste brasserie,for å feire det norske laget – og Ørjan.

— Det er en helt fantastiskprestasjon. Han har holdt på i fire år, så dette står det stor respekt av, sierAlræk.

Perlehøns og ørret

I dag kjempet han mot kolleger fra 23 land i kampen om å smykke seg med den gjeve tittelen verdens beste kokk. I finalen hadde Johannessen og hans lag fem timer og 32 minutter på seg til å tilberede en kjøttrett og en fiskerett.

Årets utvalgte hovedingredienser er perlehøns og ørret.

Med seg på laget har Ørjan Johannessen både medhjelper, assistent og coach. Og i oppladningen til årets konkurranse har han blant annet fått gode råd av trener og ekspertkommentator Johan Kaggestad.Overfor TV 2 har Kaggestad tidligere sammenlignet kokkenes maraton under Bocuse d'Or med kraftanstrengelsen toppsyklistene må gjennom under etappene i Tour de France.

«Kokkenes Nordtug»

Kjendiskokk Eyvind Hellstrøm har tidligere omtalt Johannessen som «kokkekunstens Petter Nordtug».

Hellstrøm er for øvrig medlem av juryen under årets konkurranse i Lyon.

I forrige VM kom Johannessen og hans team på femteplass, en plassering han ikke var fornøyd med.

— Unngå tidsnød

— Man har alltid hatt noen svake punkter og det har vi gjort om til sterke punkter nå, sier kokken til TV 2.

MENTAL TRENING: Ørjan Johannessen har ladet opp med mental trening hos Johan Kaggestad før årets kokkemesterskap.
Arkiv

Et av Kaggestads råd til VM-håpet fra havgapet er å bruke tiden fornuftig.— Han må disponere tiden godt så de ikke kommer i tidsnød, sier han.

Norge har stolte tradisjoner i Bocuse d'Or de siste par tiårene. Bare gourmetnasjonen Frankrike ligger foran Norge på medaljestatistikken.

Fire ganger har Norge stukket av med gullet, sist i 2009. Frankrike vant forrige gang, i 2013, mens Danmark vant i 2011.

Saken oppdateres.