Den ligger der i rennesteinen. Du ser den, men gidder du ikke å plukke den opp. Det er ikke verdt bryet.

Norges Bank «mister» for tiden mer enn 17 millioner femtiøringer i året. Ingen vet hvor de tar veien.

— Vi ser at vi leverer ut et betydelig større antall enn det som kommer inn igjen. Vi vet ikke hvor de blir av, sier Leif Veggum, assisterende direktør i Norges Bank.

Hvis du har huset fullt av femtiøringer i skuffer og krukker, er du ikke alene. Siden 1995 er antallet femtiøringer i sirkulasjon blitt bortimot doblet, til om lag en halv milliard mynter.

Det kan bety at vi har «lurt unna» nesten 50 mynter hver!

Kan bli fjernet i år

Mot slutten av året kan myntmakerne i Norges Bank gjøre som Van Gogh, og kvitte seg med øret for godt. Svenskene har allerede bestemt seg for å gjøre det.

— Vi vurderer om 50-øren i dag er et hensiktsmessig betalingsmiddel, og om den samlede nytten er stor nok til at den forsvarer de samlede kostnadene, sier Veggum.

Han kan ennå ikke si hvilken vei det går. At myntene simpelthen «forsvinner», er et av argumentene for å kutte dem ut. Da fungerer de kanskje ikke etter hensikten.

Uansett hva sentralbanken bestemmer seg for, vil øret bestå i den mer abstrakte formen, i priser som «kr 19,99». Men når du kommer til kassen og skal betale kontant, må sluttsummen rundes av til nærmeste hele krone.

Butikkene vil ikke ha anledning til å runde av alle summene oppover, så ekspertene tviler på at 50-øringens død vil føre til prisstigning.

Penger koster penger

Å lage den lille, brune mynten er ikke gratis.

— Vi går ikke ut med kostnader på valører, men jeg kan si at det koster mindre enn 50 øre å lage en femtiøring, sier Veggum.

Mynten består i hovedsak av kobber, et metall som har svingt voldsomt i pris de siste årene. På det meste har det kostet minst 20 øre å lage hver mynt - bare i råvarepriser. I tillegg kommer hemmelige kostnader til pressing, frakt og håndtering.

Hvis Norges Bank bestemmer seg for å droppe femtiøringen, vil det ikke skje over natten. Den vil kunne brukes som vanlig i ett år etter kunngjøring om at den trekkes tilbake. Deretter har Norges Bank plikt til å innløse myntene i ti år.

(Følg journalisten på Twitter: @JonTufto)

PS: Om du skulle lure på om det kommer nye, mer verdifulle mynter når 50-øringen en gang forsvinner, kan Norges Bank opplyse at det ikke finnes konkrete planer. Femtikroninger får vi ikke se med det første.

Bør vi kvitte oss med 50-øringen? Si din mening i feltet under!

Wikimedia Commons