Håvar Krane og Kaspar Birkeland er ordførerkandidater for Demokratene i henholdsvis Kristiansund og Ålesund. I februar møttes de under et møte i regi av Stopp islamiseringen av Norge (SIAN).

TV 2 har fått tak i skjulte lydopptak av en samtale de to hadde med to andre personer i en hotellbar etter møtet. Der gir Krane uttrykk for et ønske om å ta livet av ett av regjeringsmedlemmene, eller helst hele kollegiet.

«Det hadde faktisk vært en glede å knele ham, bøyd hodet fremover, lagt Glocken i nakkegropen og trukket av», skal Krane ha sagt i opptaket.

«Jeg ser for meg julebordet til regjeringen. Perfekt øyeblikk til å sperre alle utgangene med molotovcocktail, foruten den døren jeg skal gå inn,» skal han også ha uttalt.

Overfor Aftenposten.no bekrefter Nordmøre og Romsdal politidistrikt torsdag kveld at de setter i gang etterforskning av saken, på bakgrunn av et som har kommet frem i TV 2s reportasje.

— Kun tomme ord

Når han blir konfrontert med opptakene, sier Krane at uttalelsene var noe som ble sagt i øyeblikket.

— Det er kun tomme ord. Om jeg husker episoden riktig var det en samtale om politiske tema i forkant. Og det ble vel litt opphetet, sier han til kanalen.

Birkeland sier på sin side at han ikke har hørt det Krane sier i opptaket og at han tar avstand fra uttalelsene.

Per-Kristian Foss (H) reagerer sterkt når han hører utsagnene og sier det burde være uhørt i Norge å blande vold og våpenbruk inn i politikken.

— Samtidig må vi møte slike pøbelholdninger med argumenter og åpen debatt, sier Foss.

Krane trekker seg

Håvar Krane (36) som er listetopp for Demokratene i Kristiansund, sier til lokallavisen Tidens Krav at han trekker seg fra lle verv. Han forsøker heller ikke å bortforklare uttalelsene han kom med.

— Jeg beklager mine uttalelser på det sterkeste. Dette er ikke meg. Jeg har allerede bedt min familie og andre rundt meg om unnskyldning. Nå ønsker jeg også å be alle andre om unnskyldning. Dette er en kraftig lærepenge for meg, hvor jeg har oppnådd å bli brennemerket, sier han.

Kaspar Birkeland er Demokratenes ordførerkandidat i Ålesund og styremedlem i SIAN. Han sier han ikke har hørt det Krane sier i opptakene og at han tar avstand fra uttalelsene.

- Aldri hørt noe liknende

Demoratenes leder Vidar Kleppe er skremt over TV 2s avsløring.

— Dette er skremmende holdninger, som jeg er glad for at blir avslørt. Dette er helt uakseptabelt, sier Kleppe til Aftenposten.no.

Kleppe har tidligere sittet på Stortinget for Fremskrittspartiet. I dag er han medlem av Kristiansand bystyre og Vest-Agder fylkesting.

— Gjennom et langt liv i politikken har jeg aldri hørt noe liknende, sier Kleppe.

Ifølge Kleppe sjekker Demokratene nye medlemmer nøye. Håvard Krane skal ha blitt medlem av partiet i år.

— Selv om vi har strenge prosedyrer og rutiner for å sjekke nye medlemmer må vi gjennomgå disse og kanskje gjøre dem ennå strengere, sier Kleppe.