Frp har fremmet et lovforslag som kan gjøre dagens praksis med søkbare skattelister på nettet ulovlig. Forslaget om forbud støttes blant annet av Datatilsynets leder, Georg Apenes, som betegner skattelistene som ren underholdning.

— Forebygger korrupsjon

I et intervju med TV 2 mandag kveld gir Eva Joly uttrykk for at et gjennomsiktig samfunn med åpne skattelister forebygger korrupsjon og annen økonomisk kriminalitet.

— Fordelen med likningstallene er at alle har mulighet til å sjekke forholdet mellom folks levestandard og inntekt, sier Joly, som for tiden er ansatt som spesialkonsulent i Justisdepartementet.

I avveiningen mellom personvern og fellesskapets interesser, mener hun at fellesskapets beste må veie tungt, særlig i kampen mot internasjonal økonomisk kriminalitet.

Åpent på bt.no

Bt.no er blant nettavisene som legger skattelistene ut for leserne. Sjefredaktør Einar Hålien i Bergens Tidende har ved flere anledninger forsvart praksisen.

— Jeg synes argumentene for hemmelighold er lite rasjonelt begrunnet. Skattetallene bør være offentlige, siden de sier noe om hvem som bidrar med hva til fellesskapet, sa Hålien før de nye skattetallene ble lagt frem denne måneden.