ATLE ANDERSSON JOHN LINDEBOTTEN KARI PEDERSEN

— Søviknes bør stille til stortingsvalget hvis han selv ønsker det. Han kan bli en stemmesanker for Frp i Hordaland, sier formann Morten Lødøen i lokallaget på Voss.

Bergens Tidende har spurt 26 lokallagsledere om de mener Terje Søviknes bør si ja til en plass på Frps stortingsvalgliste allerede høsten 2005. Av disse 26 svarer 23 klart ja. Tre lokallagsledere ønsker ikke uttale seg om saken.

Lovet å bli

Største hinderet for Søviknes - og hans tilhengere - er trolig løftet som Terje Søviknes avla fire uker før lokalvalget i fjor høst. Lørdag 16. august gikk Søviknes ut i Os & Fusaposten og lovte at han ikke ville stille til stortingsvalget i 2005, dersom han ble ordfører.

Det bør likevel ikke hindre ham i å stille, synes Roald Steinseide, formann i Askøy Frp.

— Jeg mener det var uklokt av Søviknes å avlegge det løftet. Hensynet til landet må gå foran hensynet til Os. Søviknes er en av de flinkeste politikerne vi har, sier Steinseide.

Christine N. Aksnes, formann i Kvam, mener Søviknes kan ødelegge for seg selv ved å vente helt til 2009. Hvis han ikke blir gjenvalgt som ordfører i 2007, har han da sittet på sidelinjen i to år, påpeker hun.

- Risikerer å bli glemt

— Søviknes risikerer å bli glemt hvis han venter til 2009. Der har han et dilemma, sier Aksnes.

Formann i Sund Frp, Sølvi Anita Schei, tror Frp kan oppnå en Søviknes-effekt i Hordaland hvis han stiller seg til disposisjon:

— Hos oss i Sund fikk partiet langt større oppslutning ved fylkestingsvalget enn kommunevalget i 2003. Jeg tror årsaken er at Søviknes toppet partiets fylkestingsliste, sier Schei.

Bjarte Grim-Antun, formann i Osterøy Frp, har større håp for Søviknes enn en plass på Tinget:

— Terje Søviknes er altfor dyktig til å bli sittende som ordfører i Os. Jeg ville bli glad hvis han sa ja til å stille på stortingslisten. Jeg mener også at han er den beste til å etterfølge Carl I. Hagen som partiformann.

Kjell Stadsvik, nestformann i Odda, håper Frps fylkeslag vil oppfordre ham til å stille.

- Tror han blir

I Bergen er støtten til Søviknes mer forbeholden: Formann Karin Woldseth er stortingsrepresentant og innstilt på å kjempe for fornyet tillit. Nestformann Lill Karin Dale, som også er nevnt som mulig kandidat, er taus:

— Jeg ønsker ikke delta i spekulasjoner rundt nominasjonsprosessen i partiet, sier hun:

Inge Atle Solberg, formann i Austrheim, tror løftet Søviknes avga til osingene likevel vil veie tyngst:

— For mitt vedkommende synes jeg Søviknes burde satse nå, men jeg ser jo samtidig at han hører hjemme blant osingene.

Samme konklusjon trekker Radøy-formannen Bodil Sjursen, som i utgangspunkt gjerne ser Søviknes på tinget:

— Jeg tror han forblir lojal mot Os, sier hun.

ØNSKET PÅ TINGET: 23 av 26 lokallagsledere i Hordaland sier klart ja til at Terje Søviknes bør stille som stortingskandidat for Frp ved neste valg. <p/> ARKIV: KNUT STRAND