INGVILD RUGLAND FRED IVAR KLEMETSEN (foto)

Holmer ble rystet og imponert på én gang da hun leste Bergens Tidende i går. Historien om Annette Hellevik, som ble fattig av langvarig sykdom, gjorde inntrykk.

— Hun snakker om mange av de problemene våre medlemmer daglig står overfor. Det er tøft av henne å stå frem, sier Holmer, fylkesleder i Hordaland.

Hun ble selv hundre prosent ufør etter en trafikkulykke i 1992. For mange trafikkskadde betyr en ulykke at de mister alt.

— Livet blir snudd opp ned på sekunder. For mange blir det en kamp mot et smertehelvete, og en kamp for økonomien. Mange opplever samlivsbrudd som følge av en ulykke, sier Holmer.

Hennes egen kamp mot forsikringsselskapet varte i seks år. Da orket hun ikke mer og inngikk forlik. Hun ønsker seg at myndighetene tar trafikkskadde på alvor, og legger press på forsikringsselskapene. For de skadde blir kampen for å få erstatning en stor belastning.

— Forsikringsselskapene driver deg ned så du nesten er mer død enn levende. Samtidig må du ha ulykkesforsikring, for uten den får du jo ingenting, sier Holmer.

Foreningen arrangerer kurs i erstatning og driver støttearbeid for skadde og pårørende. I fjor ble 1254 personer skadde i hordalandstrafikken, mens 14 personer ble drept.

TØFF KAMP: En trafikkulykke kan føre deg ut i fattigdom på et blunk. - Det er en ond sirkel for mange som blir ufør etter ulykker. De mister arbeid og familie, og står igjen med ingenting, sier Turi Holmer.