— Jeg vil ikke kritisere dette, for vi har også gjort dette. Men jeg vil ha en slutt på det, sier Aps partiveteran Martin Kolberg til BT.

Erna Solberg bryter ikke grunnloven ved å oppnevne stortingsrepresentanten Bård Hoksrud som statssekretær i Samferdselsdepartementet. Men det ligger i dag inne et grunnlovsforslag i Stortinget som vil forby praksisen å utnevne stortingsrepresentanter til statssekretærer.

Alle står bak

Representanter fra alle partier har stilt seg bak forslaget, som ble fremmet i forrige periode, og som skal behandles i denne perioden.

Solberg klarte dermed å snike inn Hoksrud før lovendringen kom på plass.

Den rødgrønne regjeringen gjorde dette selv flere ganger. Per Rune Henriksen (Ap), Heidi Sørensen (SV) og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap, var statssekretær på Statministerens kontor før han ble statsråd samme sted).

Uheldig påvirkning

Avtroppet stortingspresident, Dag Terje Andersen (Ap), synes det er uheldig at regjeringen gjør endringer på folkemakten. Det er normalt at statsråder blir utnevnt fra Stortinget, men disse står til ansvar for Stortinget, i motsetning til statssekretærene.

— Jeg synes det er en degradering av posisjoner. Kongemakten, altså regjeringen, bør ikke påvirker sammensetningen av folkemakten, altså Stortinget. De er ikke de første som gjør dette, men jeg håper de blir de siste.

REAGERER: Den borgerlige regjeringen er ikke de første som gjør dette, men Dag Terje Andersen håper de blir de siste.
(ARKIV)