Ansiktet hennes er blitt et nasjonalt ikon, og er foreviget av noen av verdens mest kjente kunstnere og fotografer. Når hun fyller 70 i morgen, feires hun av en hel nasjon.

Men en gang var dronning Sonja bare en helt vanlig privatperson ved navn Sonja Haraldsen.

Sonja Haraldsen forelsket seg i landets kronprins, Harald, og ventet i ni år på å få gifte seg med ham.

«Min mann pleier å si at det var mye større halloy den gangen enn det var da kronprinsen [Haakon Magnus] og prinsessen giftet seg,» forteller en åpenhjertig dronning Sonja i et eksklusivt intervju i anledning fødselsdagen som presenteres i BTMagasinet i dag.

VEIEN FRA PRIVATPERSON til offentlig ikon er langt fra enkel. Selv i dag, etter å ha vært landets førstedame i nesten 40 år, først som kronprinsesse og deretter som dronning, synes Sonja det er vanskelig å venne seg til at livet hennes har slik enorm offentlig interesse.

«Det er noe jeg aldri blir vant til, men man må lære seg å takle det. Familiebegivenheter som barnedåper, brylluper og konfirmasjoner som for de fleste andre er private, forsøker vi å dele med folket så godt vi kan. Men nettopp fordi vi deler så mye, har vi også behov for et privatliv, et sted hvor vi kan være for oss selv og lade batteriene. Det trenger man, det trenger jo alle,» sier dronningen til journalist Anja W. Fremo.

Men hva har Sonja betydd for Norge? Dronningen er kanskje vår største ambassadør, skriver journalist Terje Valestrand i en kommentar på side 18.

«Rett nok er det bare kongen som kan stilles matt, men det er dronningen som kjemper slagene. Det er hun som sørger for at kongen overlever, lengst mulig,» skriver Valestrand.

OM VENDEPUNKTET fra privat til offentlig person var et utslag av forelskelse for vår dronning, så var det en helt ordinær nyhetssending som skulle snu opp ned på livet til legen Khaled Hosseini.

Hosseini var utvandret fra Afghanistan som barn og levde en bekvem middelklassetilværelse i USA. Men plutselig var det noe i nyhetssendingen som fanget hans oppmerksomhet, en liten historie om et forbud mot drageløping i Kabul. Det skulle bli vendepunktet i livet hans, og den anonyme legen skulle snart forsvinne for alltid.

Nå er han en av våre mest populære samtidsforfattere. Superhiten «Drageløperen» topper fortsatt bestselgerlister over hele verden og selger i bøtter og spann. Hosseini er nå aktuell med en bok om kvinners vilkår i Afghanistan, kalt «Tusen strålende soler». Historien hans finner du på side 10.

God magasinhelg!